Serieverkrachter die 17 vrouwen verdoofde krijgt zwaardere straf

Print
Het hof van beroep in Gent veroordeelde een 55-jarige man uit Sint-Martens-Latem maandag tot vijf jaar gevangenisstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de regering voor de verkrachting van zeventien vrouwen.
In eerste instantie had de man alleen vijf jaar cel gekregen, tot ongenoegen van de slachtoffers. Hij moet ook een boete van 27.500 euro en bijna 200.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

De beklaagde bedwelmde de vrouwen met een cocktail van verdovende middelen, misbruikte hen urenlang en filmde zijn extreem pervers gedrag. De serieverkrachter werd in september 2004 aangehouden en had in de zomer het gros van de feiten gepleegd.

"Hij gaf hij zich uit als een succesvol zakenman, een professionele fotograaf of een ervaren salsaleraar", zegt meester Stefaan Vanhecke, die veertien slachtoffers vertegenwoordigde.
"Via een datingsite en op chatboxen vond hij zijn slachtoffers. Hij nam hen mee naar zijn huis voor een afspraakje of een etentje, en deed onder meer rohypnol in hun drank."

De politie vond bij de beklaagde talrijke video's en foto's van de verkrachtingen, waarbij de vrouwen willoos en levenloos gepenetreerd werden. De speurders vonden zo verschillende slachtoffers terug, die zich onbewust waren van het misbruik.

De man bleef de feiten minimaliseren en beweerde dat sommige slachtoffers instemden met het geslachtsverkeer. "Volgens de beklaagde situeerden de foto's en videobeelden zich in de kunstsfeer, hoewel ze duidelijk van pornografische aard waren", zei de voorzitter van het hof van beroep.
Volgens de verdediging kreeg de man geen eerlijk proces, maar het hof wees die stelling af.

Het hof legde de beklaagde vijf jaar gevangenisstraf op en een boete van 27.500 euro. Hij wordt voor tien jaar uit zijn rechten ontzet. De slachtoffers kregen ieder een morele schadevergoeding van 10.000 euro opgelegd. Na het uitzitten van de celstraf komt hij voor een periode van tien jaar onder de voogdij van de regering te staan.