Zondagsregime in gevangenis Merksplas

Print
Sinds 6 uur maandagochtend geldt in de gevangenis van Merkplas een zondagsregime. De beschuldigingen van ex-gedetineerden aan het adres van de cipiers als groep, zit de ruim 500 gevangenisbewaarders hoog. Ze eisen een rechtzetting door Justitieminister Laurette Onkelinx (PS) en worden maandagnamiddag met een delegatie ontvangen op haar kabinet in Brussel.
Volgens Rene Laurijssen van het gemeenschappelijk vakbondsfront is er een zeer grote stakingsbereidheid. "Alle cipiers en het administratief personeel doet mee. Bovendien hebben we begrip van de directie. Iedereen is de éénzijdige verhalen beu, maar we staken niet op de rug van de gevangenen. Zij zullen geen specifieke beperkingen ondervinden." aldus Laurijssens.

Aan de gevangenis van Merksplas wordt dus geen stakerpost gevormd. "We houden de actie intern en willen vooral druk zetten op het centrale bestuur in Brussel."
Zo wordt het transport van en naar de gevangenis overgenomen door de politie en zijn de werkhuizen voor de gedetineerden dicht.

Oorspronkelijk gaat de actie door tot en met 24 januari, maar de bonden geven aan dagelijks te zullen evalueren. Wel wordt er op 24 januari een nationale actie in alle Belgische gevangenissen gepland.