Marinefraude: "Geen slogandebat over functie koning"

Print
Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte heeft maandagavond in "Terzake" (Canvas) herhaald dat zijn partij voorstander is om een parlementaire commissie op te richten om met meerderheid en oppositie een goede regeling uit te werken voor leden van het koningshuis.
Hij riep op om geen slogandebat te voeren over de functie van de koning. Vande Lanotte zei de zenuwachtigheid tussen VLD en CD&V in de discussie over de dotatie vreemd te vinden. Er is volgens hem sprake van een selectief geheugen van beide kanten. De sp.a-voorzitter hoopt dat dit geen voorbode is van de komende kiescampagne.

De huidige dotatieregeling is niet de beste, gaf hij toe. Hij pleitte er voor om een parlementaire commissie op te richten om een goede regeling uit te werken. Voor de sp.a kan die erin bestaan dat de koning, de troonopvolger en de weduwe van de overleden vorst een dotatie krijgen.

Voor de overige leden van de koninklijke familie kan een bepaalde functie worden uitgewerkt. Het is ook belangrijk dat de dotatie "open" is. "We doen het koninkrijk een slechte dienst als de dotatie besloten blijft", luidde het.