Mogelijk nieuwe klasse van supernova's gevonden

Print
Wetenschappers hebben met twee röntgentelescopen, de Chandra van de NASA en de XMM-Newton van de Europese zusterorganisatie ESA, een wellicht nieuwe klasse van supernova's (ontploffende sterren) gevonden.
Dat heeft ESA bekendgemaakt. Het betreft "prompte" supernova's. Astronomen zaten met de handen in het haar toen ze in het nabije sterrenstelsel Grote Magellaanse Wolk de röntgendata van overblijfselen van twee ontplofte sterren onderzochten.

Aan de ene kant wees de hoge concentratie aan ijzeratomen erop dat het ging om het product van de thermonucleaire explosie van witte dwergsterren, een bekend type van supernova's dat als "Type la" door het leven gaat.

Van de andere kant was het heet gas in die resten veel dichter en helderder in het röntgengebied dan typische Type la supernova's. Een witte dwergster, de dichte laatste fase in de evolutie van een ster zoals onze Zon, gaat niet uit zichzelf ontploffen. Maar als zo'n object een compagnon in de buurt heeft, kan die witte dwergster door het opslokken van gas van die buur over een kritische massa gaan en exploderen.

Computersimulaties leerden dat de meest waarschijnlijke verklaring voor de rare vondst is dat de witte dwergsterren in zeer dichte omgevingen ontploften. Wat suggeereert dat de sterren die een witte dwergster werden, massiever waren dan normaal.