Stephen Hawking gaat op ruimtevaart

Print
De Britse astrofysicus Stephen Hawking gaat over twee jaar een ruimtevlucht maken. Hij zal als een van de eersten een ruimtevlucht maken met de privémaatschappij Virgin Galactic.
Stephen Hawking verkreeg wereldwijde bekendheid met zijn boek "A Brief History of Time" dat in 1968 verscheen (in het Nederlands verschenen als "Het heelal"). Het boek raakte bekend bij een breed publiek en ook zijn volgende boeken bleken succesvol.

De firma Virgin Galactic van de Britse magnaat Richard Branson zal vanaf begin 2009 vluchten naar de ruimte organiseren. De raket zal vanaf de rug van een vliegtuig worden gelanceerd en een kwartier lang met zes passagiers en twee piloten op 120 km boven de Aarde zweven. Ruimtetoeristen betalen 100.000 pond (148.000 euro) voor de vlucht.

Stephen Hawking (65) werd als twintiger getroffen door amyotrofische laterale sclerose (ALS), een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast en eindigt in volledige verlamming. Hij beweegt zich voort in een speciale rolstoel met ingebouwde spraakcomputer. Dit alles belet hem er niet van zijn wetenschappelijk werk voort te zetten.
Het meest bekend is zijn onderzoek op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie.