Medewerker minister Van Mechelen opgepakt in omkopingszaak

Print
De lokale politie van Aalst heeft twee mannen opgepakt in een omkopingszaak rond het verkrijgen van stedenbouwkundige adviezen.
Ze worden momenteel voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Een van hen is een kabinetsmedewerker van Vlaams minister Dirk Van Mechelen.

De mannen worden verdacht van actieve en passieve corruptie, bevestigt het parket van Dendermonde.

Het gaat om Carl D.C., die als raadgever inzake ruimtelijke ordening werkt. Het parket van Dendermonde voerde in juni vorig jaar al een huiszoeking uit op het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening Van Mechelen en in de woning van de adviseur. De onderzoeksrechter besliste toen dat er onvoldoende aanwijzingen waren om de man in verdenking te stellen. "Verder onderzoek op de in beslag genomen stukken en van betalingen heeft geleid tot de nieuwe aanwijzingen tegen de verdachten", zegt parketwoordvoerder Theo Byl.

De tweede man is een zaakvoerder van een vastgoedfirma in Aalst, voor wie de raadgever tussenkomsten zou gedaan hebben om gunstige beslissingen voor stedenbouwkundige vergunningen te verkrijgen. Ook voor andere personen zou Carl D.C. vergunningen beïnvloed hebben.

Het parket spreekt van tussenkomsten op grote schaal, zowel op gemeentelijk, provinciaal als gewestelijk niveau. In ruil kreeg de raadgever geld en voerden de begunstigden voor hem betalingen uit, aldus parketwoordvoerder Byl.

De medewerker van Vlaams minister Dirk Van Mechelen, die maandag werd aangehouden in een omkopingszaak rond het verkrijgen van stedenbouwkundige adviezen, is met onmiddellijke ingang voorlopig geschorst. Dat heeft de Vlaamse minister maandagavond bekendgemaakt.