5 gezinnen moeten verhuizen door illegale verbouwingen

Print
Vijf huurders van een appartement in de Palmenstraat in Houthalen-Oost hebben vorige week allemaal hun opzeg gekregen van de huisbaas. Ze moeten eruit omdat de eigenaar veroordeeld is door de rechtbank om het gebouw weer om te bouwen tot een eengezinswoning.
BR>
15 jaar geleden werd in de Palmenstraat een eengezinswoning omgebouwd tot een vijfgezinswoning. Daar was echter geen bouwvergunning voor. In 2003 veroordeelde de rechter in Hasselt de 2 eigenaars van het illegale bouwsel om er weer een eengezinswoning van te maken. Beiden gingen in beroep.

Ondertussen, 4 jaar later, is het eerste vonnis door de beroepsrechter bevestigd. Vorige week kregen alle huurders tot hun verbazing een aangetekende brief waarin het huurcontract wordt opgezegd. Ze krijgen 6 maanden de tijd om te verhuizen, “teneinde ons toe te laten een eengezinswoning van deze woning te maken”, staat in de brief.

Schadevergoeding

Huurder Rosa Grasso is een van de gedupeerden. “Ik heb hier altijd graag gewoond, en nu moet ik vertrekken. Ik betaal hier 400 euro per maand. Voor die prijs vind je tegenwoordig nergens nog een appartement met 2 slaapkamers. Ik ben al 3 jaar ingeschreven voor een sociale woning bij het Kempisch Tehuis. Ik hoop dat ik nu vlug aan de beurt kom, anders sta ik op straat.”

Ook Joanna Cuppers kreeg haar opzeg. “Ik ben er echt niet goed van, ik woon hier nog maar een jaar. Kan hij zomaar het contract beëindigen zonder dat wij een schadevergoeding krijgen?”

Prins Laurent

Een andere huurder is al op zoek gegaan naar een andere woonst. “Het is moeilijk iets betaalbaars te vinden. Het goedkoopste appartement in Houthalen-Oost kost al snel 600 euro. Dat is te duur voor ons. Waar moeten wij naartoe?”

Eigenaar Henryk Teliszewski is niet erg happig om commentaar te leveren. “Ik ben 2 keer gestraft. Mijn zoon, die de woning bouwde, overleed 12 jaar geleden in een verkeersongeval. Nu word ik een tweede keer gestraft, want ik moet boeten voor het huis dat ik erfde. Ik vind dit onrechtvaardig: prins Laurent komt er goedkoper vanaf. Mijn hele rechtzaak heeft meer dan 10 jaar geduurd. Dat is een schande. De verbouwingen moeten tegen het eind van dit jaar af zijn. Ik heb al een architect aangesteld. In juli beginnen de bouwwerken.”