Garagehouder moet sluiten tot hij vergunning heeft

Print
De Tongerse strafrechter heeft een 45-jarige Bilzenaar een verbod opgelegd om zijn onvergunde garage nog te openen.
BR>
Bij een controle in november 2001 werd vastgesteld dat de Bilzenaar geen vergunning had voor onder meer de werkplaats voor het herstel van voertuigen en voor de opslag van autowrakken, schroot, autobanden en –onderdelen en oliën.

In december 2005 werd een nieuwe controle uitgevoerd, waaruit bleek dat de Bilzenaar nog steeds zonder de nodige milieuvergunningen werkte. Volgens de rechter was de man voldoende op de hoogte dat de vergunningen een wettelijke noodzaak zijn.

De uitbater werd veroordeeld tot een boete van 1.250 euro omdat hij – volgens het vonnis – financieel voordeel haalde uit zijn activiteiten en het milieu en de maatschappij hinder opleverde. Ook loog hij over de stopzetting van zijn illegale activiteiten.

Om de eis tot het aanvragen van de vergunningen kracht bij te zetten, legde de rechter de man een exploitatieverbod op. Vooraleer hij de vergunningen verkregen heeft, mag de Bilzenaar zijn garage niet openen, zoniet moet hij een dwangsom van 250 euro per dag betalen. De autowrakken heeft hij inmiddels wel al opgeruimd.