Middelkerkse burgemeester veroordeeld voor schriftvervalsing

Print
De correctionele rechtbank in Brugge heeft maandag de Middelkerkse burgemeester Michel Landuyt (VLD) veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel en een boete van 1.487 euro voor schriftvervalsing.
Ook de gemeentesecretaris en drie verhuurders van ijspistes waaronder de directeur van toerisme kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete.

De zaak draaide rond de aanbestedingen voor de plaatsing van de ijspistes naast het asielcentrum Zon en Zee in Westende in 2001 en 2002. Die werden toegewezen aan het bedrijf van senator Jean-Marie Dedecker.

Het gerechtelijk onderzoek na een klacht wees uit dat de notulen van het schepencollege van 4 december 2001 werden vervalst. Daardoor kwam de ijspiste in 2001 er zonder objectieve prijsvergelijking, zoals de wet op de openbare aanbestedingen voorschrijft.

Ook in 2002 gebeurden er onregelmatigheden bij de aanbesteding van de ijspiste, toen in opdracht van de vzw Toerisme Middelkerke. Toerismedirecteur Peter Germonprez was eigenaar van de ijspiste die voor het evenement werd gebruikt. Hij kreeg van de rechtbank 1 jaar cel met uistel en een boete. Bij deze aanbesteding zou een verhuurder van ijspistes expliciet zijn geweerd.
Het gaat om de Nieuwpoortse politicus Marc Gunst. Hij kreeg voor zijn aandeel in de toewijzing van de piste in 2001 acht maanden cel met uitstel en een boete. Ook een andere verhuurder kreeg voor zijn aandeel in 2001 diezelfde straf.

De gemeentesecretaris van Middelkerke kreeg voor zijn aandeel in de feiten 10 maanden cel met uitstel en een boete.

Michel Landuyt is onlangs herkozen tot burgemeester maar mocht de eed nog niet afleggen. Zijn advocaat kondigde hoger beroep aan. Hij trekt desnoods naar Cassatie.