28.000 winkeliers krijgen teveel betaalde billijke vergoeding terug

Print
Heel wat winkeliers en beoefenaars van vrije beroepen zullen dit jaar de jaarlijkse bijdrage voor het afspelen van muziek in hun zaak, de zogenaamde billijke vergoeding, niet of slechts voor een deel moeten betalen.
Dat zegt de KMO-organisatie Unizo maandag in een persbericht. De billijke vergoeding bestaat nog maar sinds 1999. Ze vergoedt de uitvoerende artiesten en producenten voor het uitzenden van muziek in winkels en wachtruimten van mensen met vrije beroepen.

Zo'n 28.000 winkeliers of mensen met vrije beroepen krijgen de billijke vergoeding voor de periode 1996-1999 terugbetaald. 21.527 winkeliers of vrije beroepers moeten dit jaar daardoor veel minder of zelfs geen vergoeding betalen. Ruim 6.000 anderen, die ondertussen gestopt zijn of niet langer muziek spelen in hun zaak, kunnen een bedrag terugvorderen.

Unizo en de Federatie van Vrije en Intellectuele Beroepen (FIVB) dwongen de terugbetaling af van minister van Economie Marc Verwilghen (foto), na een procedure bij de Raad van State. Die oordeelde dat de vergoedingen die betaald werden voor de jaren 1996 tot 1999 onwettig zijn. Wie toen dus te veel betaalde en nog altijd muziek afspeelt in de zaak, krijgt een korting die verrekend wordt in de eerste facturen. Wie ondertussen geen muziek meer afspeelt, krijgt het geld terug door een modelformulier in te vullen.

Daarnaast besliste minister Verwilghen dat er in 2007 geen tariefverhoging komt. Alle informatie over de regeling is te vinden op www.unizo.be/billijkevergoeding.