Belgische en Vlaamse mosselen zijn beschermde merken

Print
De Belgische mossel en de Vlaamse mossel zijn sinds kort allebei geregistreerde merknamen. Dat gebeurde op initiatief van het European Meat Industry Office. De merknamen en bijbehorende logo's moeten het Belgische en Vlaamse product meer naambekendheid geven.
Hoewel België een echte mosselcultuur heeft, komen er toch meestal mosselen uit Zeeland op ons bord. Daarom ging men tien jaar geleden op zoek naar een eigen alternatief. Er werd een technologie ontwikkeld met drijvende kooien, die in augustus 2006 een eerste, beperkte oogst afleverde.
Vanaf 2007 moet een nieuw kooitype de mosseloogst voor de Belgische kust verveelvoudigen.

"De bedoeling is dat de Belgische mosselproducent de eigen markt verovert en de helft van de mosselconsumptie in handen krijgt", luidt het.

De merknamen "Belgische mosselen" en "Vlaamse mosselen" en de logo's moeten die ambities ondersteunen.
"Als je deze labels consequent gebruikt, herkent de consument na een tijd het merkbeeld en de merkwaard", zegt Koen Vangoidsenhoven van European Meat Industry Office.