Arbeiders VW Vorst terug aan het werk

Print
De eerste ploeg arbeiders van Volkswagen Vorst heeft zich maandag iets voor 6 uur terug in de fabriek aangemeld. Alles verliep rustig en er waren geen pogingen om werkwilligen de toegang te beletten.
Het gaat om de eerste arbeiders die zich aandienen sinds er op vrijdag 17 november in de fabriek niet meer werd gewerkt.

Het personeel ging toen in staking in afwachting van een bijzondere ondernemingsraad waarop de zware herstructurering van de Belgische vestiging van de Duitse autobouwer werd aangekondigd.

In de loop van maandag worden de vier ploegen in de fabriek verwacht die voordien ook bij VW aan de slag waren. Ook de mensen die het register getekend hebben voor vrijwillig vertrek en wie op brugpensioen gaat, wordt vandaag in de fabriek verwacht. Die mensen krijgen de nodige papieren en meer uitleg bij de formaliteiten die ze moeten vervullen. Zo zullen de bruggepensioneerden meer te horen krijgen over de tewerkstellingscel waarin ze zes maanden terechtkomen.

Elke ploeg is maandag slechts vier uur aanwezig in de fabriek en komt op verschillende tijdstippen. Er wordt een inventaris opgemaakt wie op welke werkpost terecht komt en welke verschuivingen er gebeuren. De fabriek schakelt immers over van een vier- op een tweeploegensysteem, waarbij de weekend- en de nachtploeg verdwijnt.

Er zullen nog niet meteen wagens van de band rollen. De eerste productietest is pas op woensdag gepland, waardoor donderdag mogelijk de eerste wagens terug van de band rollen.