Uiterst rechtse fractie in de maak in Europees Parlement

Print
Een aantal extreemrechtse en extreemnationalistische partijen legt momenteel de laatste hand aan de vorming van een fractie in het Europese Parlement.
De fractie, die ook de drie verkozenen van het Vlaams Belang in haar rangen zal hebben, zal de invloed van uiterst rechts in het Europese halfrond versterken.

"Er is een zeer grote kans dat het tot een gemeenschappelijke fractie komt. We hebben reeds een princiepsakkoord. Dat wordt dinsdag besproken op een formele bijeenkomst", bevestigde voorzitter Frank Vanhecke van het Vlaams Belang maandag.

Partijen als het Franse Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen en de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPO) onderhandelden in het verleden al vaker met verwante partijen over de vorming van een fractie. Die gesprekken strandden echter steevast op inhoudelijke meningsverschillen.

Naast de vijf leden van Romania Mare zouden ook het Vlaams Belang (drie leden), het Front National (zeven leden), de FPO (één lid), het Bulgaarse Ataka (één lid), de Engelsman Ashley Mote van de UK Independence Party en enkele leden van de Italiaanse Alleanza Nazionale tot de nieuwe fractie toetreden.