Duitsland op stelten door satirische Hitler-film

Print
De Duitsers zijn op het ogenblik in hevige discussies verwikkeld over de satirische film 'Mein Führer' van de joodse regisseur Dani Levy, die volgende week in Essen in première gaat.
BR>
Bij de eerste avant-premières zouden al mensen zijn weggelopen. Auteur Ralph Giordano (83) vindt het maar een hachelijke zaak om een van de grootste boeven van de twintigste eeuw slechts als schertsfiguur neer te zetten: "Vijftien miljoen doden zijn geen komisch nummer”, zei hij.De hoofdrolspeler is ook al ontevreden. Helge Schneider (51) vindt bij nader inzien dat zijn rol niet uit de verf komt en 'niks losmaakt'.
Schneider, zelf regisseur, schrijver en allround entertainer, is overigens niet herkenbaar. Zijn gezicht zit onder een dik masker dat het gelaat van Hitler akelig goed kopieert.
De producent, X Filme, neemt Scheider zijn kritiek niet kwalijk en prijst hem om zijn uitstekende vertolking.

Regisseur Levy zelf ziet het hanteren van satire als een ideale vorm voor de behandeling van de figuur, die hij lijkt te willen ontdoen van zijn monumentaliteit. "Satirisch werken betekent ook niet noodzakelijk dat je het onderwerp niet serieus neemt."