Blair roemt rol Sinn Féin in Noord-Iers vredesproces

Print
De Britse Premier Tony Blair steekt maandag in een artikel in de Irish Times de loftrompet over de rol van Sinn Féin in het Noord-Ierse vredesproces.
Hij spreekt van "een van de meest opmerkelijke voorbeelden van politiek leiderschap die ik ooit heb gezien."

Enkele dagen geleden dreigde Blair nog de verkiezingen in Noord-Ierland, die gepland zijn voor mei, te annuleren als de katholieken en de protestanten ter plaatse het niet eens werden over de erkenning van de plaatselijke politie.

Sinn Féin - de politieke tak van het katholieke IRA - weigert de legitimiteit van de politiedienst PSNI te erkennen omdat die protestantsgezind zou zijn.
Daardoor beschikt Noord-Ierland niet over een goed werkend politieapparaat.

Blair roept in de Irish Times beide partijen op de laatste obstakels die de afronding van het vredesproces in de weg staan, op te ruimen. Als dat proces in dit stadium zou sneuvelen, zou dat "een absurd einde" vormen van "wat in feite een gezamenlijke intentie is", zo luidt het.

Londen en Dublin hebben Noord-Ierland tot 26 maart de tijd gegeven om een regering te vormen waarbinnen de protestantse, Britsgezinde meerderheid en de katholieke, Iersgezinde minderheid de macht delen.