Europese Unie blij met positieve Zweedse houding over euro

Eurocommissaris Solbes (monetaire zaken) is blij met de positieve opstelling van de sociaal-democratische regeringspartij SDP in Zweden over de euro.

BR>De SDP, de grootste partij van het land, heeft besloten een toekomstige deelname van Zweden aan de Economische en Monetaire Unie (EMU), en daarmee het invoeren van de euro, te steunen.

"Een uitgebreide EMU is goed voor de eurozone en voor de landen die eraan deelnemen", aldus Solbes in een reactie.

Met de eurozone worden de landen aangeduid die de euro al hanteren. Dat zijn er op dit moment elf. Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Griekenland vallen tot dusver buiten de EMU. Bij de eerste drie landen is dat een vrijwillige keuze, Griekenland voldeed bij de start van de euro een jaar geleden nog niet aan de voorwaarden.

De SDP zei vrijdag dat Zweden de euro moet invoeren als de economische en politieke omstandigheden daar rijp voor zijn. De partij noemde daarbij geen datum.

Ook Griekenland streeft ernaar begin volgend jaar tot de EMU toe te treden. Het vroeg vrijdag om een opwaardering van de drachme tegenover de euro. Daarover wordt dit weekeinde in Brussel gepraat. Als Griekenland deelneemt aan de EMU komt de koers van de drachme tegenover de euro definitief vast te liggen.