ABP en PGGM doen tegenbod op Alpinvest

De pensioenfonsen ABP en PGGM lijken de grootste kans te maken om de investeringsmaatschappij Alpinvest in handen te krijgen. De twee grootste pensioenfondsen van Nederland hebben een tegenbod uitgebracht, dat ruim 10 procent hoger ligt dan het bod van de Belgische participiatiemaatschappij Gimv.

BR>Gimv bood eind vorig jaar 20,87 euro per aandeel, de pensioenfondsen bieden nu 23 euro per aandeel. Dat komt neer op ongeveer 1,8 miljard gulden. Het ziet er niet naar uit dat Gimv alsnog met een nieuw bod komt. Van Belgische zijde kwamen al eerder berichten die daar op duidden.

Bovendien kunnen de pensioenfondsen rekenen op steun van een groot aantal aandeelhouders van Alpinvest, waaronder PGGM zelf dat al ruim 26 procent van de aandelen in handen heeft.

Branchegenoot Gimv wilde Alpinvest graag inlijven. Maar dat stuitte al eerder op tegenwerking van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en PGGM die het bod te laag vonden. De waarde van de Alpinvest-investeringen is volgen hen gestegen door de sterke opwaardering van telecommunicatie- en automatiseringsaandelen.

Het bod van de pensioenfondsen werd gedaan door hun gezamenlijke beleggingsmaatschappij Capital Holdings, waarin ABP en PGGM de vorig jaar verworven Nationale Investeringsbank (NIB) hebben ondergebracht. Alpinvest past goed in die holding, vinden ABP en PGGM.