Hogere temperatuur en overbevolking grootste bedreigingen

De stijging van de temperatuur en de toename van de wereldbevolking vormen de grootste bedreigingen voor het leven op aarde. Als deze ontwikkelingen zich niet stabiliseren, gaat het bergafwaarts met het ecosysteem en kunnen we niet meer ingrijpen.

BR>Dat zegt het gerenommeerde Worldwatch Institute in Washington in zijn jaarlijkse rapport. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen er in het jaar 2050 negen miljard mensen zijn. Volgens de organisatie kan de groei beperkt blijven tot zeven miljard, maar dan moet er wel sprake zijn van hulp bij geboortebeperking en goede voorlichting. Verder schrijft het instituut dat een klimatologische ramp kan worden afgewend als er meer gebruik wordt gemaakt van wind- en zonne-energie.

Worldwatch-president Lester Brown waarschuwde ervoor dat de grote economische groei de westerse landen blind kan maken voor andere, minder aangename ontwikkelingen. De stijgende aandelenkoersen en de prachtige vooruitzichten van de informatiemaatschappij hebben ook hun keerzijde. "Terwijl de Dow-Jonesindex stijgt, gaat de gezondheid van de aarde achteruit", zo zei hij.

Het rapport van het Worldwatch Institute gaat ook in op bedreigde diersoorten. Op dit moment wordt 35 procent van de vissoorten bedreigd. Bij zoogdieren ligt dat percentage op 25 en bij vogels op 11.