Griekse drachme met 3,5 procent opgewaardeerd

De munteenheid van Griekenland, de drachme, is met ongeveer 3,5 procent opgewaardeerd ten opzichte van de euro. Dat is zaterdag bekendgemaakt na afloop van een vergadering van het monetair comité van de Europese Unie, waarin vertegenwoordigers zitten van de ministeries van Financiën en de centrale banken.

BR>Griekenland had om een opwaardering gevraagd. Het doet nog niet mee aan de Economische en Monetaire Unie (EMU), maar voor de drachme geldt wel een marge rond een spilkoers waarbinnen de waarde tegenover de euro mag schommelen. De spilkoers bedroeg 353,109 drachme per euro en wordt nu 340,750.

De werkelijke waarde van de drachme wordt nog steeds bepaald op de valutamarkten. Afgelopen vrijdag noteerde de munteenheid ongeveer 331 per euro. De spilkoers is daar nu dichter bij in de buurt gekomen. Griekenland wilde dat als voorbereiding op toetreding tot de EMU.

De geldende spilkoers wordt dan zeer waarschijnlijk de koers waarop de drachme definitief aan de euro wordt vastgeklonken. De Grieken vrezen voor inflatie als de drachme met een te lage koers in de EMU komt.

Griekenland heeft zijn financiële zaken inmiddels zo goed op orde dat het denkt begin volgend jaar te kunnen toetreden tot de EMU. De regering wil het lidmaatschap begin maart officieel aanvragen. Een besluit daarover valt vermoedelijk op de EU-topconferentie in juni.