Profliga: aan andere club verhuurde spelers worden vrij

BRUSSEL -

Een voetballer die aan een andere club verhuurd wordt, is op het einde van zijn huurovereenkomst vrij. De club die hem uitleent, kan dus geen frank meer

vangen

voor zijn speler. Tot nu toe ging iedereen ervan uit dat een speler dan automatisch weer toebehoort aan zijn oorspronkelijke club, maar niets blijkt minder waar.

Yves Taildeman

BR>Volgens een wet uit 1987 is het uitzenden van een werknemer niet toegelaten. Elders in Europa bestaat die wet niet. De uitgeleende speler die eind dit seizoen gratis weg wil en naar de rechtbank stapt, krijgt gegarandeerd gelijk. Voor de clubs betekent dat een verlies van vele miljoenen. Zelenka (van Anderlecht naar Westerlo), Chatelle (van AA Gent naar Mechelen), D'Hoore en Sillah (van Club Brugge naar Harelbeke) zijn in juni dus in principe vrij.

Geen akkoord over extra dalers

Gisteren besprak de Profliga verscheidene scenario's over de afslanking van de competitie (in 2001) van 18 naar 16 clubs. Voor 1 maart moet er een akkoord zijn. De opties zijn:

- degradatie op basis van de laatste drie of vijf rangschikkingen

- een eindronde met de nummers 13, 14, 15 en 16

- één extra daler in 2001 en één in 2002

Clubs bezorgd over BeneLiga

Anderlecht kreeg op de vergadering van de Profliga vragen van bezorgde clubs over de BeneLiga. "In 2001 zou de afslanking naar 16 clubs een feit zijn, maar in 2002 wil Michel Verschueren al een BeneLiga", was de teneur. Voorzitter Roger Vanden Stock gaf een onduidelijk antwoord. "We gaan met 16 spelen, maar niet ons hele leven", zei hij.

Vergeylen klaagt bond aan

Eddy Vergeylen, de voorzitter van Oostende, dient inmiddels klacht in tegen de bond omdat een tweedeklasser op straffe van boete drie -21-jarigen moet tellen op het scheidsrechtersblad. "We hebben er twee die geblesseerd zijn, maar dat kost ons 15.000 frank per match", aldus Vergeylen. "De bond strijkt elke week 100.000 frank op. Ik ben daar zeer boos om."