Engelse supportersfederatie op bezoek in Charleroi

CHARLEROI -

De Engelse supportersfederatie (FSA) was zaterdag op bezoek in Charleroi in het vooruitzicht van de twee voorrondewedstrijden die Engeland in juni tijdens EURO 2000 speelt tegen Duitsland en Roemenië. Een tiental van haar leden bezocht het stadscentrum en nam later deel aan een werkvergadering met vertegenwoordigers van de stad, de politie, de rijkswacht en de Stichting EURO 2000. 's Avonds stond de competitiewedstrijd Charleroi - KV Mechelen op het programma. De FSA nam zo poolshoogte van alle aspecten van de metropool die ze als "erg gastvrij" beoordeelden.

BR> Tijdens de persontmoeting sprak burgemeester Jacques Van Gompel van een "belangrijke ontmoeting" die de leden van deze federatie in staat stelde kennis te maken met de atmosfeer van Charleroi. Hij situeerde dit bezoek in het kader van de invoering van "supportersambassades", belast met het onthaal en de begeleiding van de supporters om hen de noodzakelijke inlichtingen te verschaffen of hen te leiden naar preciese plaatsen in de stad. Na hun terugkeer zal de FSA verslag uitbrengen bij de supportersclubs in Groot-Brittannie.

Tijdens de werkvergadering werden meerdere problemen geanalyseerd, ondermeer de mobiliteit, het logement en het onthaal. Jacques Van Gompel herinnerde aan het gebrek aan hotelinfrastuctuur in Charleroi. Hij kondigde aan dat specifieke zones zullen worden ingericht voor het onthaal van caravans en tenten. Bedoeling daarvan is het wild camperen te voorkomen, een bron van mogelijke moeilijkheden. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om logies bij bewoners aan te bieden.

De lokale fan-coaching, die zaterdag de Engelsen gidsten, was erg tevreden over deze contacten. De Engelse delegatie benadrukte het feit dat het Engels hooliganisme slechts één procent van de supporters betreft.

Tot juni beloofde de Engelse supportersfederatie in contact te blijven met de autoriteiten in Charleroi aan wie ze vroegen uitwisselingscontacten, zoals voetbalwedstrijden tussen supporters, op te zetten. Die vraag zal onderzocht worden