Cercle troeft bijzonder zwak blauwzwart af in Brugse derby

Print
Club Brugge gaat met een rotgevoel het eindejaar in. Tegen het kleine Cercle heeft blauwzwart zich nog maar eens laten ringeloren, 1-0 werd het voor groen-zwart.
Zo zwak, zo lusteloos, zo ondermaats kwamen Vermant en maats voor de dag dat er op de zege van Cercle zelfs niets af te dingen viel. Kerst dreigt een crisisluchtje te krijgen in het Jan Breydelstadion. Dat besefte ook Emilio Ferrera: "Hier zijn geen excuses voor."

De Brugse trainer gaf het eerlijk toe. "Onze eerste helft was nog behoorlijk", klonk het. "De tweede helft was Cercle gewoon beter." En zelfs dat was nog eufemistisch. De waarheid was dat Club negentig minuten lang werkelijk nergens stond in de Brugse derby. Een bal tussen de palen in de eerste helft, een paar halfbakken kansjes na de pauze, én een bal die al dan niet over de doellijn ging: tot daar de wanprestatie van Club. Herhaaldelijk werd het Brugse middenveld zelfs weggetikt door de heren Nyoni, Boi en Slovic. Hoe kan dat? "Ik hoop dat het met vermoeidheid te maken had", haalde Ferrera de schouders op. "Want een andere oorzaak zie ik simpelweg niet. Maar zelfs dat is geen excuus. Hoe we hier gepresteerd hebben, is niet normaal. Cercle heeft verdiend gewonnen."

Het maakt de kater alleen maar groter. De laatste zege van Cercle dateerde van 1993. De jongste tien derby's waren stuk voor stuk gewonnen door blauwzwart. En nu dit... Weer is Club drie dure punten kwijt, weer is de kloof met Genk en Anderlecht wat groter. Ferrera, bevestigend: "Wie verliest, doet altijd een slechte zaak. En een nederlaag tegen Cercle is in Brugge nog extra pijnlijk. Onze volgende wedstrijd is op het veld van AA Gent. Dat zou wel eens een heel cruciale partij kunnen worden."

Meteen telt Club halfweg nog minder punten dan precies een jaar geleden. En toen was Club al quasi permanent in crisis. "Je kan er niet omheen", aldus Ferrera. "De balans van de heenronde is negatief. We hebben te weinig punten. Wie onze wedstrijden tegen Roeselare, Lokeren en nu Cercle zag, weet genoeg. We hebben te veel partijen verdiend verloren. Dat is het grote verschil met de andere topclubs. Genk en Anderlecht hebben ook al wedstrijden gespeeld zoals wij tegen Cercle. Anderlecht speelde vorige week tegen Brussels dramatisch. Maar zij slagen erin die wedstrijden te winnen. Terwijl wij bij elke mindere prestatie afgestraft worden."