Minister Vandenbroucke bespreekt RSZ-schulden met voetbalbond

BRUSSEL -

Het gaat niet goed met de financiële toestand van de Belgische clubs. Een pak eerste- en tweedeklassers staan voor miljoenen sociale bijdragen in het krijt. Volksvertegenwoordiger Peter Vanvelthoven (SP) trok aan de alarmbel en stelde minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een parlementaire vraag over dat dossier.

Y.T./P.G.

BR>Volgende week zit Jan Peeters (secretaris-generaal van de voetbalbond) met Vandenbroucke rond de tafel om de problematiek aan te kaarten. Vandenbroucke gaat met Peeters een afbetalingsplan bespreken.

Op de lijst van Vandenbroucke (van begin '99) staan negen eersteklassers (Harelbeke, Beveren, Westerlo, Moeskroen, AA Gent, Sint-Truiden, Germinal Ekeren, Aalst, Charleroi) en veertien tweedeklassers. Begin '99 bedroeg de schuld van de eersteklassers 50 miljoen en van de tweedeklassers 94 miljoen. Later zouden die bedragen opgelopen zijn tot 78 en 106 miljoen.

Vanvelthoven spreekt van competitievervalsing. "Ik ken een club die schulden heeft aan de overheid en aan andere clubs, maar die wel spelers blijft aankopen", aldus Vanvelthoven. "Ik ben van Lommel. Die club is bedreigd maar wel schuldenvrij."

Voor negen clubs zou het faillissement dreigen, maar dat relativeert Vandenbroucke. "Een voetbalclub is een bedrijf als een ander. Zij zijn niet beter, maar ook niet slechter. Dus gelden de normale regels", zegt zijn woordvoerder Bob Van de Voorde. "Er is absoluut geen sprake van dat wij die voetbalclubs zouden viseren. Wij willen alleen voorkomen dat de problemen zich opstapelen. Voor de rest blijft de normale procedure gelden. Indien op een bepaald moment een of andere club haar rekeningen niet meer kan betalen, heeft iedere schuldeiser het recht om naar de rechtbank te stappen. En daar kan inderdaad theoretisch uiteindelijk een faillisement uit voortvloeien. Maar zover zijn we nog lang niet."