«EURO 2000 zal weinig in het laatje brengen»

DEN HAAG -

EURO 2000 zal de organiserende landen België en Nederland waarschijnlijk niet veel opleveren. Tenminste, dat zegt het Nederlandse onderzoeksbureau Meerwaarde dat in opdracht van vijf ministeries de mogelijke economische opbrengst van het EK berekende. «Alleen al het promotionele effect is van onschatbare waarde,» reageert de Stichting Euro 2000, de Belgisch-Nederlandse organisatie van het EK voetbal.

B.F.

BR>Eerder becijferde het Nederlands Economisch Instituut (NEI) in opdracht van de Nederlandse voetbalbond KNVB een inkomstensaldo van 613 miljoen gulden of meer dan 11 miljard frank. En dat was alleen voor Nederland. Voor België werd nog geen financiële prognose gemaakt.

Maar volgens Meerwaarde stellen de voorspellingen van het NEI de zaken iets te rooskleurig voor. «Slechts 200 miljoen gulden of amper een derde daarvan zijn harde guldens,» aldus Meerwaarde. «De rest is slechts een verschuiving van de binnenlandse vraag.» Of nog: wat een Belg in de omgeving van het Boudewijnstadion uitgeeft, omdat er toevallig een EK-wedstrijd gaande is, had hij anders ook wel uitgegeven. En dus mag - nog steeds volgens Meerwaarde - alleen het geld dat de buitenlandse voetbalfans tijdens het tornooi besteden, als netto-opbrengst beschouwd worden. Daarbij komt nog dat andere toeristen onze landen misschien mijden omwille van de voetbalgekte. Kortom: als het een beetje tegenzit, zou het tornooi zelfs op verlies kunnen uitdraaien.

Het Meerwaarde-rapport wordt door de tornooiorganisatie op verbazing onthaald. Jan de Grave, Belgisch woordvoerder voor de Stichting Euro 2000: «Dat rapport bekijkt een aantal aspecten iets te smal. Meerwaarde houdt bijvoorbeeld geen rekening met indirecte inkomsten zoals al de acties van sponsors en de investeringen in de stadions en speelsteden die ook extra inkomsten opleveren en dus de economie zullen aanzwengelen.» Vooral de enorme uitstraling die het derde grootste sportevenement ter wereld ons land en Nederland kan bezorgen, is volgens de Grave onschatbaar.