Wesley Sonck (GBA) beseft dat rivaliteit inherent is aan spelen bij topclub

ANTWERPEN -

"Wie niet presteert, moet eruit. Wie dat wel doet, verdient een plaats in de ploeg. Je kan alleen maar je best doen."

Hugo Fret

BR>De vervanging tijdens de wedstrijd tegen Lierse is verteerd, Wesley Sonck is klaar om de concurrentiestrijd met zijn collega-spitsen bij Germinal Beerschot aan te gaan.

Alleen Degryse is dus volgens trainer Franky Van der Elst zeker van zijn plaats in de aanval. Zorgt de aanwezigheid van Demkine, Severeyns en Morhaye niet voor extra druk bij Sonck?

"Zoiets besef je al van in het begin van de competitie. Wie bij een club wil spelen die mee bovenaan de rangschikking staat, weet dat hij met concurrentie moet kunnen omgaan. Dat is geen probleem. De trainer beslist. De speler die het sterkst presteert en het best in vorm is, krijgt de plaats, zo simpel is het. Vandaag ben ik dat, maar ik besef dat het over drie weken totaal anders kan zijn.

Tijdens en na een match als tegen Lierse denk je daar wel eens aan. Ik had de gevierde matchwinnaar kunnen zijn, terwijl ik nu na 70 minuten naar de kant werd gehaald. Ook al zat ik vooral tijdens de eerste helft goed in de match. Jammer dat ik niet scoorde, maar dat beetje geluk ontbrak en verder stond Nys fantastisch te keepen. Natuurlijk was ik even ontgoocheld bij mijn vervanging, maar dat was heel snel over. Ik ben jong en moet presteren. Lukt dat niet, dan moet je eruit. Dat geldt voor iedereen, behalve voor Marc Degryse maar ook dat vind ik logisch. Marc is de enige die zich een mindere prestatie kan veroorloven. Dan nog kan hij terugvallen op zijn ervaring, klasse en positiespel, terwijl wij het dan meer dan ooit moeten hebben van onze werkkracht en ons instinctief handelen."

Een ploeg die een topper uit de Belgische competitie als Lierse wegspeelt - zoals Germinal Beerschot woensdag deed, moet die niet meer ambitie koesteren dan een zesde, zevende plaats?

"Ik denk dat we momenteel op onze waarde geklasseerd staan", reageert Sonck. "Wat wij nog missen in vergelijking met echte topclubs als Anderlecht, Club Brugge, Genk en Lierse is regelmaat in onze prestaties. Tijdens de heenronde was die constante er wel als we op het Kiel speelden, maar buitenshuis gingen we nog te gemakkelijk onderuit, hoewel we goed voetbal brachten. Daar moet dus nog aan gewerkt worden, te beginnen dit weekeinde bij Lommel. Die ploeg verkeert in puntennood en zal haar huid duur verkopen. Vorig seizoen wonnen we er met 1-2, met heel veel moeite. Alle ploegen, ook de toppers, schuwen een verplaatsing naar Lommel. Er hangt een speciale sfeer. Toch beschikken wij over heel wat meer kwaliteiten. Na onze prestatie tegen Lierse trekken we alleszins met het volste vertrouwen naar Limburg.

We kunnen nog een belangrijke rol spelen in deze competitie, vooral omdat we nog alle topclubs ontvangen op het Kiel. Vergeten we ook niet dat onze Joegoslaven steeds beter aangepast raken. Zoals Marinovic momenteel speelt, is hij één van de beste verdedigers in onze competitie. Ook Svetlecic laat zich na een lange inactiviteit in gunstige zin opvallen. Dat belooft."