«Tafelbier drinken nuttig bij voorkomen borstkanker»

Jonge meisjes drinken - op zuiver mineraalwater na - best tafelbier om borstkanker op latere leeftijd te vermijden. Dat zegt de Hasseltse kankerspecialist Jaak Janssens, die jarenlang onderzoek deed naar het verband tussen (borst)kanker en het verbruik van frisdranken in onze versuikerde maatschappij. «Ik besef ook dat tafelbier, dat eigenlijk enkel in de Lage Landen bekend is, stiefmoederlijk behandeld wordt door de industrie en volstrekt onhip is. Dus als we op dat vlak het consumptiepatroon van jonge mensen willen wijzigen, is er werk aan de winkel.»

Stijn MEURIS

BR>

Wat iedereen al vermoedde, blijkt te kloppen: suikergebruik is schadelijk voor de gezondheid. Dr. Jaak Janssens, als kankerautoriteit verbonden aan het Limburgs Oncologisch Centrum en aan het Dr. Willemsinstituut, verrichte onderzoek naar het voedingspatroon van vooral jonge meisjes, op zoek naar factoren die op later leeftijd kunnen leiden tot borstkanker. «Een aantal kankers blijken de jongste decennia gunstig te evolueren,» zegt Janssens. «Dat heeft vaak met levensomstandigheden te maken. Bijvoorbeeld maagkanker, dat we zagen verminderen sinds de koelkast ingeburgerd raakte. Borstkanker daarentegen vormt nog steeds een probleem. Wat bleek? Vrouwen die nog voor of tijdens hun puberteit bepaalde stoffen aten, bleken later extra gevoelig te zijn voor borstkanker. En zo kwam ik bij frisdranken uit, die in de bloedspiegel van tieners voor enorme insulinepieken zorgen. Het gebruik van limonades is sinds pakweg 1985 enorm toegenomen in ons land en de consumptie van

witte suikers

in het algemeen ligt ook steeds hoger, ondanks alle light-modes. De Belg neemt per jaar 45 kilogram suiker tot zich, kan u zich dat voorstellen? Concreet: in één liter cola zit 100 gram sucrose. Gigantisch. In een liter tafelbier - en nu komt het - zit echter slechts 4,23 gram gefermenteerde suiker, plus wat zoetstoffen. Diëtisten in klinieken weten dat al langer, dus als de marketingwereld dat nu ook nog wil beseffen: tafelbier is bijna zo gezond als water, het is een typische drank van deze regio, én het is - als je de grondstoffen bekijkt; gefermenteerde koolhydraten mét vitamines - in feite een

opgeloste boterham

Zoet-sensatie

Volgens Janssens heeft de moderne mens steeds méér suiker nodig om aan zijn zoet-sensatie te voldoen. «Iets wat twintig jaar geleden uitgesproken zoet smaakte, doet dat nu niet meer. En dus moet er suiker bij, steeds meer. Samengevat is het duidelijk dat we naar een zoete maatschappij evolueren, en dat levert extra brandstof voor de ontwikkeling van kankers.»Kortom, Jaak Janssens benadrukt op wetenschappelijke wijze de voordelen van het ietwat folkloristisch aandoende tafelbier, de poor-man's cola zeg maar, een drankje ook waarvoor in het Engels nauwelijks een woord voor bestaat. «Table beer? Root beer? Ik weet het eigenlijk niet. Ik weet wel dat het een onhippe, oubollige indruk nalaat, en dat jongeren al helemaal niet geneigd zijn het te drinken. Net zoals kinderen geen koffie of witloof lusten, terwijl volwassenen dat lekker vinden. Je vindt tafelbier niet in restaurants en cafés, de verpakking laat te wensen over, en het is amper aanwezig op de markt doordat het product zich helemaal heeft laten inpakken door de Amerikaanse pletwals van de suikerhoudende frisdranken. Smaakpatronen volgen ook hun eigen wetten en die zijn niet simpel. En de industrie speelt daarop in. We zagen dat ook toen cardiologen bléven hameren op de nadelige invloed van overdadig vet in het voedsel: uiteindelijk volgde de industrie wèl en leerde de cholesterol beheersen. Met als gevolg dat we onszelf nu een pluim op de hoed steken als we in de supermarkt een dieet-margarine kopen. Dan denken we dat we 'goed bezig zijn met ons lichaam', terwijl het eigenlijk moet zijn: 'we zijn iets minder slecht bezig met ons lichaam'.»

Internationale belangstellingvoor onderzoek van Hasselaar

Recente publicaties over het onderzoek van de Hasseltse kankerspecialist Jaak Janssens verschenen in onder meer de krant

The New York Times

en het Brits wetenschappelijke tijdschrift

New Scientist

hebben ook de internationale medische wereld laten inzien dat er zoiets bestaat als... tafelbier. Janssens beseft dat de frisdrankenindustrie zijn bevindingen niet graag zal horen, al denkt hij tegelijkertijd «dat ze er niet van wakker liggen». «Nee, ik merk al wel dat het onderzoek gemarginaliseerd wordt, terwijl er toch vanuit de hele wereld reacties komen van collega's die in dezelfde richting werken. En ik wens als onderzoeker ook geen commercieel standpunt in te nemen, maar je kan er niet onderuit dat tafelbier een schitterend product is.»