Tongeren huldigt Robert Cailliau, medebedenker van het internet

Print
Het internet is een Tongerse uitvinding. En dat is maar een béétje overdreven. Morgen huldigt de Ambiorixstad Robert Cailliau (59), de man die in 1991 samen met Tim Berners-Lee het protocol voor het world wide web ontwikkelde.
BR> “Fijn dat de huldiging op De Motten plaatsvindt: daar heb ik als kind nog gespeeld,” aldus Cailliau.

Cailliau woont in Frankrijk, nabij Genève, waar hij nog tot begin volgend jaar werkt voor CERN, ‘s werelds grootste centrum voor deeltjesfysica. Hij is blij met de accolades die hij voor z’n werk kreeg - zo is hij Grootofficier in de Leopoldsorde - maar blijft bescheiden over z’n eigen rol.

“Het hing indertijd echt wel in de lucht. Op diverse plaatsen was men bezig met het maken van genetwerkte informatiesystemen. Denk maar aan Minitel in de jaren ‘80 in Frankrijk. Teletekst is eigenlijk ook een web, met één server. Bij CERN waren we ook op zoek naar zo’n systeem. Dat Tim en ik elk apart met hetzelfde bezig waren, zegt genoeg.”

“Tim was technischer, heeft de code op punt gesteld. En heeft daarna van de ontwikkeling van het web ook z’n levenswerk gemaakt. Ik heb Tim daarbij geholpen, maar me meer met management bezig gehouden. Onder andere door er hard voor te werken om het wereldwijde web niet voor Europa verloren te laten gaan. Met als resultaat dat het W3C (World Wide Web Consortium, dat de standaarden voor het web vastlegt, red.) redelijk onafhankelijk is kunnen blijven.”

evolutie

“Het web is nu echt consumentgericht geworden, als gebruiker moet je er niets meer van kennen. De computer is een soort tv geworden. Ik zeg niet dat dat fout is... Maar ik vraag me af hoeveel mensen nog back-ups maken van hun documenten.”

Cailliau verwacht dat het internet verder zal blijven evolueren.
“Meer bandbreedte, meer wireless, meer gratis verbindingen, meer versmeltingen met bijvoorbeeld telefonie... Uiteindelijk zal het internet zich omvormen tot iets anders.”