Nijdam vervangt Vanderaerden bij Farm Frites-Eycken Meubelen

ETTEN-LEUR -

Jelle Nijdam is de opvolger van Eric Vanderaerden als ploegleider van het Belgische professionele jongerenteam

Farm Frites - Eycken Meubelen

. De nu 36-jarige ex-hardfietser en machtsspurter uit Zundert werd door zijn leeftijdsgenoot Johan Capiot gekozen uit een breed aanbod van kandidaten. Terwijl Capiot vandaag als renner met de Farm Frites-ploeg afreist naar de Australische

Tour Down Under

, begint Nijdam aan eerste kennismaking met zijn twintig jonge renners.

André Putzeijs

BR>Toen Vanderaerden onlangs afhaakte als ploegleider, stond Johan Capiot voor een moeilijke opdracht. De bijna 36-jarige Limburger had kort voordien zijn sponsor Farm Frites in contact gebracht met de Limburgse firma Eycken Meubelen. De samenwerking was vlug beklonken, Vanderaerden had zijn huiswerk reeds gedaan en dus zijn renners geselecteerd. Maar dan wilde Eric plots niet meer.

Johan Capiot: "Beide co-sponsors hebben mij gevraagd om op zoek te gaan naar een opvolger. Terwijl ik de training hervatte voor mijn nu toch wel allerlaatste seizoen als renner, moest ik als een manager op pad om een ploegleider te zoeken. Daarbij kwam ik ook in contact met Jelle Nijdam. Hij is in 1996 gestopt als renner, maar wilde erg graag terug in dat milieu."

Jelle Nijdam: "Ik heb drie jaar niets gedaan, alleen rondgekeken wat de wereld mij te bieden had. Nu, dat bleek niet veel te zijn. Als je dertien jaar beroepsrenner bent geweest, stel je vast dat er rondom het peloton in die tijd veel veranderd is en dat jij alleen wat afweet van het beroep waarmee je jaren bezig bent geweest. Toen Johan langskwam heb ik meteen ja gezegd. Wij hebben nog samen gefietst, bovendien ken ik ook Jac Hanegraaf en Teun van Vliet (de tandem die het Farm Frites-profteam gaat leiden, nvdr) zeer goed. Ik ben Capiot dankbaar voor de kans. Terwijl hij weer renner wordt, begin ik aan een voltijdse job van ploegleider in een Belgisch beloftenteam."

Een ploeg waarvan alle renners nog door Eric Vanderaerden zijn samengebracht.

"Dat klopt. Ik ken haast niemand. Best mogelijk dat het team er in 2001 totaal anders uitziet, maar nu start ik met wie er is. Vorig seizoen was Eycken Meubelen het zowat beste Belgische jongerenteam. De basis is er dus. De rest moet van mij komen."

Capiot zelf blijft intussen nog even wielrenner, al lijkt het met de dag duidelijker dat zijn toekomst ergens in het sportieve management bij Farm Frites ligt. "Als ik nog fiets, is dat op uitdrukkelijk verzoek van de ploegleiding. Farm Frites heeft veel jonge profs, die moet ik in het gareel doen lopen. Eerste opdracht: een

trein

bouwen die McEwen naar spurtzeges loodst. Dinsdag begin ik daarmee in Australië."