Sven Nys wil zondag negentiende overwinning plus eindzege in de Wereldbeker

NOMMAY -

Zeven dagen na zijn zege in het nationaal kampioenschap en twee weken voor hij in Sint-Michielsgestel als één der topfavorieten start in het WK, wordt Sven Nys zondagmiddag in het Franse Nommay gehuldigd als eindwinnaar van de Wereldbeker 1999-2000. Na vijf van de zes WB-crossen heeft Nys 52 punten voorsprong op Groenendaal. Als de Nederlander zondag wint, volstaat voor Sven zelfs de 22ste plaats om de fraaie pot van 875.000 frank op te strijken. "22ste? Daar denk ik niet aan. Ik ga naar Nommay om te winnen."

André Putzeijs

BR>Als Nys deze editie van de Wereldbeker niét wint, is dat een mirakel. In geen enkele van de voorbije vijf Grote Prijzen eindigde hij buiten de eerste twee. Van oktober tot nu stond hij zelfs nog maar één keer, in Overijse, naast het podium.

"Dat mag en zal zondag niet nog eens gebeuren", verwacht Nys. "Ik heb in die Franse Grote Prijs nog iets goed te maken. Vorig jaar heb ik Nommay mijn tweede plaats in het eindklassement verloren aan Pontoni. Hij was er toen tweede, ik vijfde. Nu lijkt zo'n haasje-over met Groenendaal weinig waarschijnlijk. Ik zal toch nog wel bij de beste tweeëntwintig kunnen eindigen, zeker."

Maar Nys wil dus meer.

"Klopt. Ik heb in Nommay vorig jaar een parcours gevonden dat me perfect past. Waarop ik met mijn huidige conditie de anderen de baas moet kunnen. Waarom zou ik dat dan niet proberen? Ik vind het dwaas om er een training van te maken, daarvoor rijd ik geen 600 kilometer van huis. Trouwens, ook trainen in het veld doet pijn. Dan kan je even goed voluit gaan.

Tenzij ik zoals half België plots ziek zou worden. Sinds woensdagavond voel ik me loom en moe. Waarschijnlijk het gevolg van een aantal vermoeiende dagen. Het nationaal kampioenschap, het feest achteraf, maandag meteen diep gegaan in Otegem en woensdag ruim vijf uur getraind op de weg. Sinds toen voel ik me voortdurend vermoeid. Donderdag heb ik alvast de voorziene training op de piste overgeslagen. Maar ook nu (vrijdagmorgen, nvdr) doet mijn keel nog wat pijn en slaat mijn hart iets sneller dan normaal. Maar koorts heb ik niet. Het zal dus wel van vermoeidheid zijn en niet omdat er griep op komst is."

De Wereldbeker werd door de UCI gecreëerd als promotie voor het veldrijden en om ook de crossers

groot geld

te laten verdienen. Zelfs bruto is 875.000 frank niet niks.

Nys: "Zeker niet als je nog maar 23 bent en bijna klaar bent met een huis te bouwen. Maar op geen enkel moment dit seizoen heb ik daaraan gedacht. Ik vind in deze competitie de eer belangrijker dan de centen. De Wereldbeker kroont de wereldkampioen van heel de winter, het WK die van één dag. Ik hecht er dus veel belang aan. Mario De Clercq zegt wel het tegendeel, maar vorige winter was hij toch ook dolblij met zijn eindzege. Voor mij is zo'n prestatie een mooie referentie."

Van de andere landgenoten die in Nommay starten is de laatste WB-proef vooral belangrijk voor Erwin Vervecken en Ben Berden. De vice-nationale kampioen is vijfde op negen punten van van der Poel. Adri won vorig jaar in Nommay, gemakkelijk krijgt Erwin het dus niet. Maar als hij even fel op de tanden bijt als in het BK in Gent, lukt met misschien toch. Eén plaats winst in de eindstand levert Vervecken 50.000 frank meer op.

Ben Berden, de laatste twee wedstrijden in iets mindere conditie, kan zelfs nog een sprong van 100.000 frank maken. Daarvoor moet de Limburger haasje-over springen met de Tsjechen Pospisil en Dlask (3 en 7 punten voor Berden). Voor de nieuwe recruut van Roger Swerts mag dat geen onoverkomelijke opdracht zijn.