Herinneringen aan Expo 58

Print
‘Beleef de Expo ‘58 alsof je er zelf bij was’ is een project van de 13 erfgoedcellen in Vlaanderen om de herinneringen rond die wereldtentoonstelling te documenteren.
BR>
In 2008, precies 50 jaar na de Expo, zullen de resultaten van het onderzoek op verschillende manieren kenbaar worden gemaakt. Aan de hand van getuigenissen en interviews van personen die de wereldtentoonstelling uit ‘58 zelf bezochten, zal worden nagegaan welk spoor Expo ‘58 naliet.

Tegelijkertijd worden ook foto’s, souvenirs, films bij mensen thuis opgespoord, geïnventariseerd. Dit materiaal wordt samen met de getuigenissen verzameld en via het internet of een boekje verspreid. De medewerkers van de Truiense erfgoedcel verzamelden al via een actie op de Grote Markt de Truiense herinneringen.

Iedereen die zich als kenner of bezoeker kenbaar maakte, kon een vragenlijstje invullen en werd gefotografeerd voor een levensgrote foto van de expo. “Al te vaak lijkt de geschiedenis te stoppen in 1945.

Nochtans staat de wereldtentoonstelling van 1958 bij heel wat mensen in het geheugen gegrift,” weet erfgoedcoördinator Wivina Debus. Expo ‘58 is een is een initiatief van alle erfgoedcellen van Vlaanderen en wordt ondersteund door Culturele Biografie Vlaanderen vzw en Het Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw.