Dow Jones weer op recordjacht

Na een korte inzinking in de eerste week van het nieuwe jaar, is de Dow Jones weer op kruissnelheid gekomen. De oudste beursindex in de Verenigde Staten bereikte deze week nieuwe recordhoogtes, onder meer als gevolg van meevallende resulaten bij chipmaker Intel. Van de uitspraken van voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank wilde de beurs niet wakker liggen. Die verklaarde donderdag nogmaals dat de economie te snel groeit en dat hij daarom voorstander is van een (beperkte) rentestijging.

Jos STERK

BR>

Van inflatiegevaar blijkt in de Verenigde Staten nog geen sprake te zijn. In december stegen de consumentenprijzen trager dan verwacht en dat gaf de beurs nieuwe zuurstof. Daarbovenop kwamen nog eens de beter dan verwachte resultaten die producent van halfgeleiders Intel over het vierde kwartaal van 1999 bekendmaakte. Intel was deze week één van de opmerkelijkste stijgers.

Een ander belangrijk bericht kwam van Microsoft, waar Bill Gates het bestuur in handen

geeft van nummer twee Steve Ballmer. Gates blijft zelf wel voorzitter van Microsoft. Over een mogelijke gedwongen opsplitsing van het bedrijf maakt de topman zich weinig zorgen. De onderhandelingen met de regering worden voortgezet en er lijkt nog niets definitiefs beslist te zijn.

Hoewel ook de Nasdaq afgelopen week weer boven 4.000 punten doorstootte, is deze bredere index nog niet aan nieuwe records toe. De aandelen uit de technologiesector, die in 1999 de show stalen, zijn hun inzinking nog niet helemaal te boven gekomen.

Gevoelig

Hoewel Microsoft en Intel sinds kort in de Dow Jones zijn opgenomen, is de oudste Amerikaanse beursindex veel minder gevoelig aan wilde koersbewegingen in de erg beweeglijke technologie-aandelen. De Dow heeft een traditie van meer dan 100 jaar achter zich en wordt door de beleggers dan ook als een eerder conservatieve index beschouwd.

De Dow Jones werd in 1896 gelanceerd door de Wall Street Journal en de dagelijkse notering wordt al vanaf dat jaar in die krant gepubliceerd. Oorspronkelijk maakten 12 aandelen deel uit van de index en dat aantal is in de loop der jaren opgetrokken tot 30. De enige naam die de beleggers van vandaag nog bekend in de oren zal klinken, is die van General Electric.

Met meer dan 100 jaren geschiedenis achter zich, heeft de Dow Jones natuurlijk wel meer records gebroken. Bij de overgang van 1899 naar 1900 stond de index op 65,73 punten. Een eeuw later ging de Dow het nieuwe millennium in op een stand van 11.497,12 punten. De Dow Jones heeft de jongste decennia wel concurrentie gekregen van een aantal andere indexen, maar blijft één van de belangrijkste barometers waarmee de stemming op de beurs van New York kan worden opgemeten.