Heracles begint opnieuw met douane en expeditie

Heracles bvba uit Diest investeert 60 miljoen frank in een nieuwe bedrijfshal met kantoren in Webbekom. Bovendien pikt het van oorsprong Limburgse bedrijf, gespecialiseerd in opslag en handling van goederen, de douane- en expeditieactiviteiten terug op. Zaakvoerder Ludo Langen stelt de aanwerving van tien extra personeelsleden in het vooruitzicht waarvan de helft nog dit jaar gevonden moet worden. «Want ondanks de investeringen wringt het schoentje wel eens bij het aantal openstaande vacatures,» stelt Langen

Dirk BILLION

BR>

Een commerciële beslissing deed medio jaren '90 Heracles, dat in 1993 in Herk-de-Stad gestart is, verhuizen naar een bedrijvencentrum in Diest. Zaakvoerder Langen: «Natuurlijk zaten we goed in Limburg, en de meerderheid van mijn personeel is Limburgs. Toch was groeien in Limburg niet zo evident - we zaten op een KMO-zone in een woonwijk - en zagen grote klanten ons liever naar Brabant komen.»

Ondertussen is ook de ruimte in Diest - de gebouwen en de infrastructuur zijn nog een erfenis van Heracles' overname van Pico-top - te klein geworden. Vandaag wordt daarom in Webbekom alvast de staalconstructie opgetrokken. Medio maart is de verhuizing gepland. De nieuwe hal meet zo'n 7.000 vierkante meter. De verbeterde infrastructuur met los- en laadkades en de ideale ligging bij de autosnelweg zouden op termijn kostenbesparend moeten zijn. Momenteel realiseert Heracles een omzet van 60 miljoen frank.

Inklaren

Met de overname van Pico-top kwam Heracles ook in het bezit van een licentie voor douane- en expeditieactiviteiten. «Die activiteiten pikken we dus nu opnieuw op. Vlak na de overname hebben we ons vooral bezig gehouden met onze core-business. Namelijk opslag, verpakken en leveren van goederen.» Nu start Heracles dus met het inklaren van goederen die van buiten Europa komen, de administratieve afwikkeling voor eigen producten en voor klanten. «Er is douane- en expeditie in Antwerpen en Zaventem, maar in deze regio is expeditie een gat in de markt. Je moet geen uren wachten voor je aan je producten kan,» aldus Langen. «Noem het een diversificatie van onze activiteiten. Nu klaren we goederen in, we stockeren ze en kunnen ze verpakt en afgewerkt afleveren.» Een sector waar vooral laaggeschoolden in tewerkgesteld zijn. Toch is het invullen van openstaande vacatures niet zo simpel. Langen: «In ons drukste periode - zijnde de laatste vier maanden van het jaar - rekenen we naast ons tienkoppig vast personeel op zo'n zestig interimkrachten. Nu wordt het alsmaar moeilijker die te vinden. Gevoelige dossiers als de werkloosheidsval en de beschutte werkplaatsen - dat een vorm van concurrentie is - zijn hier niet vreemd aan.»