Eco Zelfstandige van het Jaar

Metis is Limburgse Zelfstandige Ondernemer van het Jaar

Drk BILLION

BR>

Zaakvoerder Marc Adriaensens en gedelegeerd bestuurder Karel Lavigne van het Lummense milieubedrijf Metis zijn gisteravond uitgeroepen tot Zelfstandige Ondernemer van het Jaar 1999. De organisatoren, het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen en KBC Bank & Verzekeringen, lauwerden het bedrijf om de voortdurende innovatie inzake producten en de uitzonderlijke dynamiek van het jonge ondernemersteam. Lavigne (35) en Adriaensens (34) volgen met deze onderscheiding Etienne Schouterden van Ipas op. Opnieuw gaat een milieubedrijf met de prijzen lopen.

De hoofdactiviteit van Metis - de godin van de wijsheid, maar ook het letterwoord van Milieu Engineering Technologie Innovatie Service - is het oplossen van allerhande milieuproblemen op een technisch verantwoorde en betaalbare manier. Of beter: Metis - opgericht in '93 - zorgt voor een zuivere lucht en zuiver water zonder bedrijfssluitingen. De afvalverbrandingsoven in Oostende bijvoorbeeld. Geen haan die daar nog naar kraait, want de filters van Metis houden er de lucht zuiver.

Adriaensens: «Het is niet zo dat bedrijven die met milieutechnieken bezig zijn meer in de kijker lopen dan andere KMO's, misschien wel integendeel. Neen, als je in de sector van de milieutechnologie zit, moet je innoveren. Binnen 15 jaar zal de helft van de technieken op milieuvlak veranderd zijn, innovatie is een must.»

Metis stelt momenteel 15 mensen te werk, met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. Het bedrijf is een zusterfirma van European Filter Corporation (EFC), waar nog eens 20 mensen werken. Vorig jaar realiseerde de groep EFC een gezamenlijke omzet van 220 miljoen frank, waarvan Metis er 80 voor zijn rekening nam.

Eind vorig jaar heeft Metis nog in samenwerking met een Duitse firma een oplossing uitgedokterd voor de TBT-vervuiling van baggerslib. Via een investering van 10 miljoen frank in een nieuwe centrifuge wordt het slib ontwaterd, waardoor de overgebleven vaste stoffen gerecupereerd kunnen worden. Verschillende havens hebben al belangstelling aan de dag gelegd voor de door Metis aangeboden oplossing. Dat het probleem van de TBT-vervuiling acuut is, bewijzen de blokkades door Greenpeace vorig jaar in onder meer de haven van Antwerpen.

Bioband

In samenwerking met het VITO is Metis momenteel bezig aan het op punt stellen van een bioband. Adriaensens: «Als je water wil zuiveren heb je nood aan bacteriën die het vuil degraderen. Als je zuurstof in het water pompt kan je die biologische zuivering activeren, dit is echter een duur procédé. Wij zijn daarom bezig met het ontwerpen van een bioband die in en uit het water draait waar de bacteriën zich aan kunnen hechten. Ze kunnen als het ware zuurstof happen. Waar een normaal biologische zuivering een rendement haalt van 60 tot 70 procent, halen we met de bioband tot 95 procent.»

Nog voor het einde van het jaar werft Metis zo'n zes extra personeelsleden aan. «We hebben immers een groot aantal projecten op stapel staan,» besluit Lavigne. «Voor Electrabel maken we kanaalwater zo zuiver dat het geen elektriciteit meer geleidt. En voor de Bewel zuiveren we binnenkort het water van zand (de drukkerij) en zink (de wasserij).»