Een paar nullen te veel

B

ij de start van een nieuw jaar is het de loffelijke gewoonte om vrienden en kennissen met wensen rond de oren te slaan. De belegger heeft natuurlijk maar één belangrijke wens: dat 2000 een even goed beursjaar mag worden als 1999 er één was. Het adjectief

goed

moet hier echter tussen haakjes worden gezet. Vorig jaar kon inderdaad gescoord worden met aandelen die iets met telefonie of technologie vandoen hebben, maar voor beursgenoteerde bedrijven uit andere sectoren was 1999 zeker geen spetterend jaar.

Jos STERK

BR>Als we Peter Eliades mogen geloven, zien de vooruitzichten voor 2000 er maar zozo uit. De uitgever van Stockmarket Cycles kwam namelijk tot de vaststelling dat jaren die eindigen op een nul meestal rotslechte beursjaren waren. Sinds 1900 ging de beurs in zeven van de tien gevallen onderuit wanneer het jaar in kwestie op een nul eindigde. Eliades geeft een paar voorbeelden. In 1900 werd de piek al op 2 januari bereikt en daarna was het uit met de pret. Het jaar 1910 was nog een stukje erger. Toen steeg de koers tot en met 3 januari, om in de daaropvolgende zeven jaar en zeven maanden nooit meer hetzelfde niveau te bereiken. In 1920 kreeg de belegger van hetzelfde laken een pak: een piek op 3 januari en toen was het over en uit.

1930 vormde een uitzondering, maar in 1940 was het weer raak. De Dow Jones piekte uit op 3 januari en de op die datum opgetekende stand kon de index pas in 1945 overstijgen. In 1950 viel het nuleffect mee, maar tien jaar later had de Dow Jones weer prijs. De start was veelbelovend, maar op 4 januari had de beurs haar beste krachten opnieuw verspeeld. Het zou 16 maanden duren alvorens de Dow Jones weer het hoofd boven water stak. Hetzelfde liedje in 1970, met als enig verschil dat de top toen pas op 5 januari werd bereikt. Eliades slaat 1980 over, om tot het besluit te komen dat in de januari 1990 bereikte piek pas vier maanden later opnieuw kon worden bereikt.

Wanneer het cijfer nul een voorspellende betekenis heeft, ziet het er voor het jaar 2000 allesbehalve goed uit. Maar liefst drie zero's in een jaartal, men zou voor minder even slikken. Toch heeft het weinig zin om aan dit soort voorspellingen een te groot gewicht te hechten. Met statistieken valt immers alles te bewijzen. De uiteindelijke afrekening van wat 2000 als beursjaar te betekenen had wordt slechts op 31 december opgemaakt en geen dag eerder.