Dam houdt water Maas op peil

Rijkswaterstaat Maastricht-Nederland en De Scheepvaart België zijn in de Maas bij Maasmechelen een dam aan het bouwen. Hiermee willen ze beletten dat het water in de zomer te laag komt te staan.

ksleurs

BR>

Tien jaar lang zijn er werken uitgevoerd om de Grensmaas in te dijken en overstromingen tegen te gaan, maar nu zijn er werken gestart om het water in de Maas te houden. Daarom bouwen de afdeling Waterbouwkunde van NV De Scheepvaart België en Rijkswaterstaat Maastricht een dam in de Maas.

De werken worden uitgevoerd langs de Weg naar Geneuth op de grens Mechelen- aan-de-Maas/Boorsem, waar de Ziepbeek in de Maas uitmondt.

Willy Vandeurzen, woordvoerder van NV De Scheepvaart: “In de zomermaanden staat de Maas erg laag. Afgelopen zomer was het warm en heeft het weinig geregend, waardoor de beken haast geen water gaven aan de Maas. Bovendien was het Maaswater helemaal nodig om het Julianakanaal bevaarbaar te houden. Maar als het waterpeil van de Maas laag staat, worden de vissen bedreigd.

Ook kano’s kunnen in moeilijkheden komen. Daarnaast heeft een lage waterstand invloed op het grondwater in de Maasvallei. Daarom gaan we een dam van grote stenen en grond aanleggen in de Maas.

Deze dam houdt het Maaswater op zodat het grondwater stabiel blijft en de vissen niet worden bedreigd. De Nederlanders voeren de werken uit aan hun zijde van de Maas, wij aan onze kant.Voorlopig gaat het om een proefproject. Als we slagen, komen er misschien meer dammen,maar zo ver zijn we nog niet.”

Deze week zijn ze gestart met het stapelen van de breukstenen en grond. Dat is mogelijk omdat het waterpeil van de Maas momenteel erg laag staat. Of we in de toekomst in de zomer nog blootvoets van België naar Nederland kunnen wandelen door de Maas is niet zeker.