Veerle Dobbelaere van 'Recht op recht' Proust het uit

De roodharige meester Haagdoorn gaat vanaf zondagavond weer in de verdediging in 'Recht op Recht'. Actrice Veerle Dobbelaere (32) is alvast in optima forma. We profiteerden van de gelegenheid om haar de beruchte vraagstaart van Proust voor te leggen. De antwoorden leveren een verdomd scherp beeld op van de

madam

achter deze vrouwe justitia.

Martine CUYT

BR>

- Wat is je meest kenmerkende karaktertrek?

Veerle Dobbelaere:

«Moeilijke vraag. Wat ik vind of de anderen? Dat ik heel lief ben, op mijn manier. Mijn vrienden lachen zich krom als ze dit lezen. Ik sta bekend als

het frank bakkes

. Ik worstel met de strijd tussen behagen en ego. Om te behagen moet je voldoen aan het beeld dat iemand van je heeft, dus ga je aan jezelf voorbij. Ik wil niet graag gezien worden door iedereen, maar ik wil of graag gezien worden, of gehaat. Niks tussenin.»

Wat is het grootste geluk?

«Geluk is het moment dat je met iemand deelt. Natuurlijk ben je fundamenteel alleen. Echt samenzijn, elkaar begrijpen zonder dat je wat hoeft te zeggen, da's het grootste geluk. Met mijn kinderen kan ik het gevoel hebben van efkes niet alleen te zijn. Ik merk dat ik vaak op zoek ga naar dat soort momenten. Als ik met Gène Bervoets speel en we kijken elkaar in de ogen, gebeurt er altijd iets. Als actrice krijg je even contact met iemand. Geluk is even je gelijke ontmoeten, je tweelingzus of -broer.»

Wat is je meest waardevolle bezit?

«Mezelf. Ik zie mezelf gewoon graag. En dat heb ik echt moeten leren. Jezelf graag zien is de kern van alles. Anders kun je niet goed zijn of zorgen voor anderen. Ik ben niet egoïstisch of egocentrisch, maar ik heb veel aan mezelf. Ik ben iemand die durft in de spiegel te kijken. Ik ben niet te beroerd om alles wat ik denk of ben in vraag te stellen. Ik vind mensen moedig en schoon die durven zeggen: 'ik ben bang of jaloers'.»

Mannen

- Wat is je grootste extravagantie?

«Ik kan aandacht opeisen op de meest onmogelijke manier. Kom ik op een heel deftig feestje dan word ik

ambetant

, schreeuw ik om aandacht, hoewel ik weet dat het niet past. Krijg ik plots de behoefte om iets strafs uit te halen. Vroeger verzon ik leugens om de aandacht te trekken.»

- Waar heb je een absolute afkeer van?

«Ik kan ongelooflijk chagrijnig worden van slecht eten. Als de catering slecht is op een set, grrrrr. Ik eet erg veel dingen graag, maar ik heb een hekel aan slecht bereide dingen. Werken met ingrediënten uit blik, bijvoorbeeld. Doe maar eenvoudig, in harmonie bereid. Om beschaamd van te worden wat sommige zogenaamde klasserestaurants je in je bord draaien (windt zich nog steeds op).»

- Van welke kwaliteit hou je het meest bij mannen?

«Ik hou van mannen die ook wat vrouw zijn. Ik val ook op macho-achtig gedrag, maar dat moet gepaard gaan met zorgzaamheid.»

- Van welke kwaliteit hou je het meest bij vrouwen?

«Ik hou van vrouwen die een beetje mannelijk zijn. Niet van die trutten die kreetjes slaken en gillen als er een muis rondloopt. Gruwelijk. Ik hou van heel erg rustige mensen. Als er iemand overenthousiast naar me toe komt op de wijze van: klapjes op de rug geven en gierend: 'haaaai, veerle, hoe is't? ' dan heb ik zoiets van: 'bol maar af'. Rust vind ik echt wel een kwaliteit.»

'Recht op recht', TV1, zondag 21.25 uur.

'Recht op recht' deel II

HASSELT

Zondag zetten Veerle Dobbelaere, Filip Peeters, Tuur Deweert, Stany Crets en de anderen de tanden in 'Recht op recht', deel III. Terwijl de cast in de opnames van de derde reeks zit, gaat de tweede reeks van start op TV1. «Ik ga het derde seizoen in, dat betekent dat de tweede reeks al een poos achter mij ligt,» zegt Veerle Dobbelaere. «Da's televisie. Theater is hier en nu.

Veerle speelt de gedreven advocate Chris Haagdoorn. «Ik heb sympathie voor mijn personage,» knikt ze. «En natuurlijk raken Chris en Veerle elkaar op bepaalde vlakken. Ik speel haar met mijn ervaring en mijn fantasie. Ze zou in het dagelijks leven zeker iemand zijn met wie het zou klikken.»