Ook Maaseik tegen zondagswinkelen

Ook het stadsbestuur van Maaseik heeft zich gisteren gekant tegen het zondagswinkelen in Maasmechelen Village. Schepen Mariëtte Janssen van Locale Economie:“We mogen hier 15 koopzondagen per jaar organiseren en dat vindt de middenstand voldoende.”

ghouben

Nog gisteren besliste het Genkse schepencollege om samen met Hasselt naar de Raad van State te stappen, “als er voldoende rechtsgrond is”. Schepen voor Economie Fonny Anthonissen: “In Hasselt heeft men daarvoor al een advocaat onder de arm genomen. We gaan nu na of we met dezelfde raadsman in zee kunnen gaan.”

Maaseik sloot zich gisteren aan bij het rijtje van steden die gekant zijn tegen de zondagsopening in Maasmechelen Village. Eerder deden ook Hasselt, Genk en Sint-Truiden dat. Zelf is Maaseik ook geen vragende partij om de winkels in de Eyckerstad 40 zondagen per jaar te openen. Schepen van economie Mariëtte Janssen: “We mogen hier per jaar 15 koopzondagen organiseren. Dat vinden de middenstanders in Maaseik genoeg.Dit jaar organiseren we zelfs maar 13 koopzondagen. De middenstand wil de zondagsrust een beetje respecteren.”

Nederlandse buursteden van Maaseik, zoals Sittard en Maastricht, hebben ook regelmatig koopzondagen. “Maar daar klaagt onze middenstand niet over, want we vermoeden dat slechts weinig Belgen tijdens een koopzondag in Nederland gaan winkelen.”

“Klopt,” zegt Paulo Oliveira, handelaar in het centrum van Sittard mét banden in Maaseik. “Zondag was er toevallig een koopzondag in Sittard. Die lokken haast geen Belgen, omdat er daar geen reclame over wordt gemaakt.”

Gisteren kondigde de Genkse burgemeester Jef Gabriels (CD&V) aan om, samen met zijn Hasseltse collega Herman Reynders (sp.a), naar de Raad van State te stappen tegen het besluit van minister van Werk Peter Vanvelthoven om Maasmechelen als een toeristisch centrum te erkennen. “Als er voldoende rechtsgrond is tenminste,” aldus Gabriels na het schepencollege. “God schiep de wereld in zes dagen, de zevende was bestemd voor rust. Dat moet ook nu niet anders zijn.”

“Ik heb mijn collega van Hasselt gecontacteerd,” zegt de Genkse schepen voor economie Fonny Anthonissen. Beide steden hebben een advocaat onder de arm genomen om het dossier juridisch uit te pluizen. “Vraag is of de rechter een gemeentebestuur als belanghebbende beschouwt.Daarom onderzoeken we of we niet beter ook handelsverenigingen meenemen. Want deze beslissing is ook - misschien vooral - voor hen onaanvaardbaar. Het is een vorm van oneerlijke concurrentie.”