Twee jaar cel voor pedofiel die zich voordeed als fotograaf

De strafrechter van Tongeren heeft donderdag een 36-jarige Maaseikenaar die via het internet contact zocht met minderjarige meisjes door hen een veelbelovende carrière in de muziek- en modewereld te beloven en hen vervolgens aanrandde en verkrachtte, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar.

Belga

De rechter ontzette de man ook voor een periode van 10 jaar uit zijn rechten.

In de loop van 2003 en 2004 bezocht de man regelmatig websites met kinder- en tienermodellen. Hij gaf zich uit voor een fotograaf en benaderde in het bijzonder meisjes tussen de 13 en de 16 jaar. Hij verzocht hen om een afspraak om foto's van hen in lingerie of naaktfoto's te maken en hield de meisjes voor dat er hun een veelbelovende carrière wachtte.

Drie minderjarige meisjes uit Lanaken, Riemst en Maaseik gingen in op het voorstel van de Maaseikenaar. De man werd donderdag schuldig bevonden aan de verkrachting van één van de meisjes en de aanranding van de eerbaarheid van twee andere minderjarigen.

De rechter tilde er donderdag bijzonder zwaar aan dat de man er niet voor terugdeinsde om medische attesten in de school van één van zijn slachtoffers te gaan afleveren om haar afwezigheid te verantwoorden en zich daarbij uitgaf als haar vader. Nog volgens de rechtbank beschaamde de man "grovelijk het vertrouwen van goedgelovige meisjes".

De rechter verleende de man donderdag een uitstel van straf van het reeds uitgeboet gedeelte onder de voorwaarde dat hij zich gedurende vijf jaar laat begeleiden. De Maaseikenaar kreeg daarnaast ook een verbod opgelegd om gedurende een periode van tien jaar een verantwoordelijke functie op te nemen binnen instellingen die met minderjarigen werken.

Aan de benadeelde meisjes en hun ouders moet de Maaseikenaar een schadevergoeding van 4.000 euro betalen.