Onderdelen van nieuwe windmolens aangekomen

In Lommel is gisteren de eerste van een reeks uitzonderlijke transporten uit Denemarken aangekomen. Lange opleggers geladen met wieken van 40 meter en een gondel van 61 ton zijn in alle vroegte op het industrieterrein Balendijk gestopt.

ksleurs

BR>

Het zijn de onderdelen van de vier nieuwe windturbines die de komende weken gemonteerd worden. Tegen het einde van het jaar beschikt Lommel over het grootste windmolenpark van Vlaanderen.

In Zeebrugge staan nog wel meer windturbines als in Lommel, maar de allernieuwste exemplaren in Lommel zijn veel krachtiger. De acht windmolens op Balendijk - vier op het terrein van Umicore en nog vier nieuwe op gronden van de stad - produceren samen 24 miljoen kilowattuur stroom, goed voor de elektriciteitsbehoefte van 7.500 gezinnen.

“Tel daar nog eens de 7.300 gezinnen bij van de biomassacentrale bij Farm Frites en Lommel is op vlak van groene energie bijna zelfbedruipend,” lacht burgemeester Louis Vanvelthoven. “Na de verontreinigende activiteiten uit het verleden, willen wij met groene energie een signaal geven. En de acht identieke molens zijn ook mooi om te zien. Ze passen hier ook heel goed omdat Hansen Transmission een demoproject in zijn achtertuin krijgt.”

Hansen levert de tandwielkasten voor de turbines van de Deense leverancier Vestas. De totale investeringskost van de vier molens die er nu bijkomen, bedraagt 9,4 miljoen euro.Bouwheer Aspiravi betaalt voor het gebruik van de gronden een jaarlijkse vergoeding aan Lommel.

“Dank zij de goede samenwerking met het stadsbestuur kan dit project ook in een recordtempo gerealiseerd worden,” zegt woordvoerder Tom De Clerck van Aspiravi. “In juni zijn de voorbereidende werken van start gegaan en eind november zal de eerste turbine opgestart worden. Tegen het einde van het jaar moeten ze allemaal draaien.”

Als de wind een beetje meezit tenminste, want tijdens de montage van de windturbines mag het niet te hard waaien. De masten zijn namelijk 100 meter hoog en bij felle wind kan daarboven niet gewerkt worden. Gisteren zijn voor de eerste nieuwe turbine de 40 meter lange wieken aan de rotor vastgemaakt.

Volgende week wordt dan de mast in vier delen rechtgezet en daarna kunnen de gondel en wieken naar boven gehesen worden. Spektakel genoeg dus de komende weken op Balendijk waar gisteren al de eerste kijklustigen opdaagden.