Clijsters speelt kangoeroe

Kim Clijsters is schitterend bezig in haar eerste tournee in Australië. Gisteren won ze in Hobart haar kwartfinale op het Tasmanian International Tournament tegen de Franse Pitkowski. Met een minder gequoteerde opponente in de halve finale wenkt haar eerste finale van het jaar 2000. En dat op een veel sterker bezet tornooi dan dat van Luxemburg, dat Clijsters vorig jaar in september won. Op de wereldranglijst gaat het 16-jarige rastalent maandag weer met kangoeroesprongen vooruit. De tenniscarrière van Kim Clijsters is al lang geen sprookje meer. Wel harde realiteit. Keihard zoals de slagen uit haar forehand.

Frank Van Roost

BR>Gisteren was de Française Pitkowski (WTA 36) het slachtoffer. Met 7-5 en vooral 6-1 in de tweede set ondervond het achtste reekshoofd hoeveel vooruitgang Clijsters de afgelopen maanden gemaakt heeft. In mei van vorig jaar had Pitkowski nog gewonnen van Kim in Antwerpen. Drie matchballen had Clijsters toen gemist, nog onder de indruk van de situatie. De tiener uit Opitter speelde toen pas haar eerste grote WTA-tornooi, nu blijkt ze van druk helemaal geen last meer te hebben. Misschien komt die vandaag toch nog, want in haar halve finale tegen Maria Alejandra Vento start zij als favoriete. De 25-jarige Venezolaanse, die leeft en traint in Florida, staat pas 113de, maar kampeerde een jaar geleden nog in de topvijftig. In Hobart kwam ze door de kwalificaties en elimineerde ze gisteren de Canadese Drake (WTA 59) erg vlot in twee sets.

Omzeilt Clijsters ook die klip, dan volgt een finale tegen de winnares van het Amerikaanse duel tussen Amy Frazier en Chanda Rubin. Die laatste, vierde reekshoofd, was verantwoordelijk voor de uitschakeling van Justine Henin. Toch had het nummer twintig van de wereld haar handen vol aan de regerende Belgische kampioene, die met een stevige tweede set uitpakte. Setstanden: 7-5, 0-6, 6-2. Clijsters heeft zich ook in de halve finale van het dubbelspel genesteld. Aan de zijde van de Australische Alicia Molik versloeg zij het Romeense duo tevens tweede reekshoofd, Catalina Cristea en Ruxandra Dragomir met tweemaal 6-2.

De tegenstandsters in de volgende ronde zijn nog niet gekend maar dat kunnen eventueel Els Callens en de Sloveense Katarina Srebotnik, de nummer drie van de plaatsingstabel, worden. Andere mogelijkheid is de tandem Annabel Ellwood (Aus)/Jelena Kostanic (Kro).

Dominique Van Roost haalde het einde niet van haar eerste ontmoeting met Martina Hingis in het jaar 2000. Op het tornooi van Sydney moest onze landgenote verzorging laten aanrukken voor een verrekking nadat ze de eerste set met 6-1 verloren had. Hoe erg het ongemak is, moet de komende dagen blijken. Wellicht komen de Australian Open, die maandag van start gaan, niet in het gedrang. Vandaag wordt overigens de loting verricht voor die eerste Grand Slam van het seizoen. In de halve finales in Sydney neemt Hingis het op tegen de Française Amelie Mauresmo die als zesde reekshoofd verrassend haar landgenote en als derde geplaatste Mary Pierce uitschakelde met 6-2 6-3.

WTA Hobart

Kwartfinales:

Chanda Rubin (VS/4) -

Justine Henin

7-5, 0-6, 6-2;

Kim Clijsters

- Sarah Pitkowski (Fra/8) 7-5, 6-1;

Maria Vento (Ven) - Maureen Drake (Can) 6-3, 6-2.

vrouwen dubbelspel, tweede ronde:

Kim Clijsters/Alicia Molik (Bel/Aus) - Catalina Cristea/Ruxandra Dragomir (Roe/2) 6-2, 6-0

WTA Sydney

Kwartfinales:

Martina Hingis (Zwi) -

Dominique Van Roost

6-1 en opgave;

Lindsay Davenport (VS/2) - Arantxa Sanchez-Vicario (Spa) 6-7 (5/7), 6-3, 6-4;

Amelie Mauresmo (Fra/6) - Mary Pierce (Fra/3) 6-2, 6-3;

Anna Kournikova (Rus/8) - Alexandra Stevenson (VS) 4-6, 6-2, 6-2.

ATP Sydney

Kwartfinales:

Lleyton Hewitt (Aus) - Adrian Voinea (Roe) 6-3, 6-4;

Alex Corretja (Spa) - Slava Dosedel (Tsj) 3-6, 7-5, 6-3;

Jason Stoltenberg (Aus) - Nicolas Lapentti (Ecu/2) 4-6, 7-5, 6-1;

Ivan Ljubicic (Kro) - Karol Kucera (Slk/5) 6-3, 3-6, 7-5.