LRM neemt aandeel in Peerse Spin-group

De Limburgse Reconversiemaatschappij neemt een aandeel in de Noord-Limburgse Spin-group, waartoe onder meer garenspinnerij Spindor en de Kempische Wolspinnerij behoren. Door een kapitaalverhoging van 100 miljoen krijgt de LRM 18,2 procent van de aandelen van dit familiebedrijf in handen.

Guido CLOOSTERMANS

BR>

De Spin-group is een van de belangrijkste producenten van strijkgarens voor de tapijtindustrie in Europa. Momenteel werkt de groep, die 450 mensen in dienst heeft, een investeringsprogramma af van 700 miljoen frank.

Tot op heden was de Spin-group volledig in handen van de Nederlandse familie Smit. Jan Smit stampte in 1973 de onderneming uit de grond samen met twee Belgische vennoten. Zijn zoon Michiel Smit staat tegenwoordig in voor het dagelijkse beheer van de onderneming.

Met het wegvallen van de twee Belgische partners kwam de onderneming volledig in handen van de Nederlandse aandeelhouder, die ook na de participatie van de LRM 81,8 procent van de aandelen in handen houdt. De Spin-group is goed voor een jaaromzet van 1,8 miljard, waarvan 70 procent in België en Nederland wordt gerealiseerd en de rest in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland en een beetje in de Verenigde Staten.

Om de verdere groei van de groep te verzekeren zocht de Spin-group naar een partner. Die werd gevonden in de LRM, die sinds de ondertekening van de nieuwe beheersovereenkomst participaties heeft genomen in acht bedrijven, samen goed voor ruim een miljard frank. Het is de eerste participatie van de LRM in de textielsector, niet bepaald een voor de hand liggende keuze want de textiel is een branche die vaak in verband wordt gebracht met sluitingen en herstructureringen. Gedelegeerd bestuurder Roland Aerden: «De Spin-group is een groeiend bedrijf, wereldmarktleider op vlak van strijkgaren en met duidelijke en ambitieuze doelstellingen. Bovendien is het een familiebedrijf dat de aandeelhoudersschap wil openstellen aan risicokapitaal.» In theorie is de participatie van de LRM tot acht jaar beperkt. Bij elke verandering in het aandeelhouderschap is er een uitstapclausule.

Ambitie

De ambities van de Spin-group liegen er niet om. De afgelopen jaren heeft de groep een grote groei gekend. In 1997 werd de Kempische Wolspinnerij overgenomen, in 1998 werd in Grobbendonk de firma Filco - nu Triple S, goed voor 30 werknemers - overgenomen en vorig jaar werden de vier bedrijven van de groep ondergebracht in de holding Spin-group.

Met de komst van een financiële partner die risicokapitaal ter beschikking stelt, vindt de Spin-group de tijd rijp om verder op het overnamepad te gaan. De groep voorspelt dat er binnen vijf jaar nog slechts drie tot vijf grote garenspinnerijen zullen overblijven en denkt er daar één van te zijn. Momenteel is de sector goed voor een totale omzet in Europa van 30 miljard frank. Als de Spin-group de komende jaren één of meer overnames tot een goed eind kan brengen, is de groep goed voor een jaaromzet van 8 miljard frank.

De Spin-group wil de komende jaren ook zijn gamma producten uitbreiden. Momenteel is 80 procent afkomstig van wol, 20 procent van synthetische garens. In de toekomst wil het bedrijf met een compleet gamma uitpakken, onder meer met polyamide garens. Ook de autosector - elke auto bevat tegenwoordig ruim acht meter tapijt - is een van de mogelijke afzetgebieden.

Makkelijk zal een en ander niet zijn. De prijzen in de sector staan zwaar onder druk. De winstmarges zijn beperkt. De Spin-group haalt een winst van 1 procent.