ITE sluit beursgang niet uit

De groep ITE uit Houthalen-Helchteren heeft één van de prestigieuze 'Royal Export Awards' (voorheen Oscars van de Export) in de wacht gesleept. De prijzen zijn gisteren in het Brusselse Egmontpaleis uitgereikt.

Dominiek CLAES

BR>De jaarlijkse onderscheiding, die wordt uitgereikt door de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel, bekroont bedrijven die zich de afgelopen jaren bijzonder verdienstelijk gemaakt hebben op vlak van export. De Royal Export Award kan voor een bedrijf een belangrijke rol spelen bij de promotie-inspanningen in binnen- en buitenland.

Het jonge bedrijf ITE (Integrated Test Engineering) in Houthalen is actief in de ontwikkeling en productie van testapparatuur voor de consumentenelektronica-industrie (tv, gsm, hifi, autoradio,...). De grootste concerns zijn er klant.

Huub Baren, afgevaardigd bestuurder van ITE, was gisteren niet helemaal verrast door de eer die zijn bedrijf te beurt valt: «Toen we het dossier indienden, wisten we natuurlijk al dat we enige kans zouden maken. Zeker als je bedenkt dat 95% van onze omzet naar het buitenland gaat. Maar het doet toch plezier, ja.»

Groei

ITE is één van de snelst groeiende bedrijven van het ogenblik. Huub Baren verwacht dat zijn bedrijf ook de komende jaren nog flink in omvang zal toenemen. «Het is logisch dat die groei met het aantrekken van extra kapitaal zal gepaard gaan. Ofwel in de zin van bijkomend risicokapitaal, ofwel via een beursgang. We hebben evenwel nog geen concrete plannen in één of andere richting,» aldus Baren.

De onderneming zag het levenslicht in oktober 1992 en werd gesticht door vijf ex-werknemers van Philips. Het bedrijf groeide op eigen kracht tot in 1998 door het oprichten van buitenlandse verkoopkantoren. In 1998 werden twee overnames gedaan: de testafdeling van Philips in Hasselt en de gelijkaardige afdeling PTS (nu IPE) die in de Grundig-groep was ontstaan. Vorig jaar werd ook Connect Systems ingelijfd.

Op die manier is ITE nu goed voor een omzet van nagenoeg 2 miljard frank en een personeelsbestand van 600 mensen. Voor het lopend jaar wordt een omzet van 3,5 miljard frank gebudgetteerd, «maar waarschijnlijk wordt dat 4 miljard of meer,» zegt Baren. «Dat kan ik voorspellen op basis van het orderboekje en de verwachte groei van onze grote klanten.» En de grote klanten zijn niet de minste: 3COM, ABB, AEG, Banksys, Blaupunkt, Barco, Bosch, Ericsson, Motorola, Philips, Nokia, Stork. Om er een paar te noemen.

Ook Xeikon en Telindus zijn klant bij ITE, en toevallig zijn zowel Xeikon als Telindus twee van de andere laureaten van de Royal Export Awards van 1999 (naast onder meer Chimay, Concordia en Proton World International).

Van Oscar tot Award

Tot voor kort reikte de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel (BDBH) nog 'Oscars voor de Export' uit. Dat ging jarenlang zonder problemen, tot de Amerikaanse 'Academy of Motion Picture Arts & Sciences' in Beverly Hills - die jaarlijks de film-oscars toekent - lucht kreeg van de zaak. Meteen werd een leger advocaten richting BDBH gestuurd met de eis de «beschermde» benaming 'oscar' te laten vallen. De rechtszaak is nog altijd hangende.

Om alle problemen te vermijden hebben Louis Michel, minister van buitenlandse zaken, en Pierre Chevalier, staatssecretaris van buitenlandse handel, toch maar besloten de benaming 'Oscars voor de Export' te wijzigen. Om de prijs toch nog de nodige allure mee te geven, is het woordje 'Royal' er aan toegevoegd. Niet eens zo vergezocht, want prins Filip is immers erevoorzitter van de Belgische Dienst voor de Buitenlandse Handel. En zo krijgen we nu de eerste 'Royal Export Awards'.