TV Limburg pakt uit met reportagereeks 'Adel in Limburg'

Volgende week loopt op TV Limburg de reportagereeks 'Adel in Limburg'. Wie denkt dat de reeks is voortgesproten uit de 'Filip en Mathilde'-gekte slaat de bal mis. «Ik ben er al maanden mee bezig,» zegt reportagemaakster Lieve Ketelslegers. «Het nieuws over de verloving van de prins viel eigenlijk vervelend. Op alle zenders is ondertussen al iets uitgezonden rond de adel.» Maar een reeks over blauw bloed in bronsgroen eikenhout, dat hebben we nog niet gezien op het kijkkastje.

Karel MOORS

BR>

Lieve Ketelslegers heeft vijf adellijke families uit onze provincie onder de loep genomen: het gezin van barones de Moffarts uit Zepperen, dat van jonkheer de l'Escaille uit Hamont-Achel, dat van graaf d'Ursel van Hex, dat van baron Croes uit Gingelom en dat van edelman dela Faille, ook uit Hex.

«Het was mijn bedoeling om te laten zien hoe de mensen van adel in onze provincie leven,» vertelt Ketelslegers. «Welke kleding dragen ze? Welke opvoeding geven ze aan hun kinderen? Welke taal spreken ze? Kortom: zijn er verschillen met gewone mensen.»

«De adel zelf vindt dat er geen verschillen zijn,» legt Ketelslegers uit. «Maar die zijn er wel degelijk. In alle vijf de gezinnen die ik heb bezocht, spreken ze Duits of Frans of zelfs Engels met hun kinderen. Maar de kinderen moeten wel naar een Nederlandstalige school.

«Wat mij opgevallen is, is dat adellijke personen zich dikwijls bezighouden met natuurverenigingen en met instellingen in de non-profit sector. Zich belangeloos inzetten voor anderen staat hoog in hun vaandel. Ze zijn ook allemaal heel katholiek. Sommigen hebben zelfs wijwatervaatjes boven het bed van hun kinderen hangen, en als de kinderen gaan slapen, kussen ze eerst een kruisbeeldje,» gaat de reportagemaakster verder. «En ze hechten veel belang aan onderwijs. Wat ze nog gemeen hebben: ze ergeren zich aan het feit dat er tegenwoordig zo weinig respect is voor anderen.»

«Maar wat mij betreft is er ook een ballon doorprikt,» geeft Ketelslegers toe. «Als je aan adel denkt, denk je al vlug aan rijke, hautaine mensen. Daar heb ik nu een ander zicht op gekregen. De meeste mensen van adel leven wel anders dan gewone burgers, maar zijn daarom nog niet hautain. Of zelfs niet rijk.»

Elektricien

Volgende week wordt er in het journaal van TVL elke dag - van maandag tot vrijdag - één van de geportretteerde adellijke families voorgesteld in een reportage van vijf minuten.

«Ik heb zo verschillend mogelijke families proberen te vinden, en ik wilde echt elk lid van het gezin volgen,» dixit Lieve Ketelslegers. «Barones de Moffarts is bijvoorbeeld lerares Frans. Ze is zelf grootgebracht in een kasteel maar woont nu in een heel gewoon huis, om haar eigen kinderen een socialer leven te geven. Haar man is overigens niet van adel. Dela Faille is dan weer elektricien en huurt een woning op het domein van graaf d'Ursel van Hex. Baron Croes is nieuwe adel. Hij is de voormalige voorzitter van Sabena.»

Ketelslegers en haar ploeg hebben niet zo maar overal mogen filmen. «De gezinnen die een kasteel bewonen wilden niet dat hun volledige interieur in beeld kwam. Ze hebben soms dure antieke spullen staan. En de dieven kijken misschien ook mee... We mochten er niet op los filmen, maar hebben heel correcte afspraken gemaakt.»