Gearresteerde makelaar Koch te ziek om in cel te blijven

De voortvluchtige Duitser Elmar Koch (43), die jarenlang vanuit zijn pas verkochte villa in Maasmechelen een beleggingskantoor runde, is op 5 januari in het Duitse Koblenz gearresteerd. Zijn belofte om mee te werken met het gerecht en zijn slechte gezondheidstoestand hebben ertoe geleid dat Koch na 48 uur onder voorwaarden (onder meer meldingsplicht en verbod om Duitsland te verlaten) werd vrijgelaten. Het nieuws is pas gisteren bekendgemaakt.

Y.L.

BR>Het was het Tongerse parket dat een jaar geleden een onderzoek startte naar Koch. Die was er met anderhalf miljard frank van zo'n 250 beleggers vandoor gegaan. Het onderzoek werd in september '99 overgeheveld naar justitie in Roermond, waar een parallel onderzoek werd gevoerd. Roermond maakte een maand later documenten over aan het gerecht in Koblenz, dat de 220 kilo wegende Duitser die maand had laten arresteren. De makelaar werd toen enkele uren vastgehouden. Enkele weken geleden werd een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd. Dat kon op 5 januari worden verzilverd. Gabriël Spera, de advocaat van een groep van 140 gedupeerden, is tevreden met de aanhouding.

Ondertussen is ook in Nederland het Koch-onderzoek in een cruciale fase geraakt. Het speciale onderzoeksteam hoort deze maand 200 gedupeerden als getuigen. 35 tussenpersonen zijn al in verdenking gesteld lid te zijn van wat justitie «de criminele bende K.» noemt. Vermoedelijk zal het onderzoek daarna worden overgeheveld naar Koblenz, zodat Koch daar kan worden berecht. In ons land of Nederland is dat onmogelijk omdat Duitsland geen eigen onderdanen uitlevert.