Nieuw gebit in zestig minuten

Print
In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk heeft onlangs een spectaculaire ingreep plaatsgevonden. In één uur tijd kreeg een patiënt zeven nieuwe tanden ingeplant.
BR>
Een klassieke behandeling neemt alles tezamen al snel een halfjaar in beslag. Het was dokter Luc Vrielinck, mond-, kaak- en aangezichtschirurg in het ZOL, die samen met een team verpleegkundigen live een ‘Teeth-in-an-Hour’-operatie voor een wereldcongres van tandartsen in Maastricht uitvoerde.

Hij deed dat vanuit het ziekenhuis - 1.200 tandartsen waren er getuige van. Een patiënt kreeg zeven implantaten in de bovenkaak geboord, waarop onmiddellijk een vaste brug werd geplaatst.

De behandeling - onder plaatselijke verdoving - nam slechts één uur in beslag. “Bij een klassieke implantatie beloopt de hele procedure toch een halfjaar,” zegt dokter Vrielinck. “De prothese wordt dan op basis van een afdruk gemaakt. Daarop moet de patiënt maanden wachten - in tussentijd draagt hij een voorlopige prothese."

"Met de nieuwe techniek gebeurt alles computergestuurd. Er wordt een CT-scan gemaakt om de prothese te maken. Nadien kan de patiënt die gewoon in een uur komen laten plaatsen.”