Voetbalfusie in Zuid-West-Vlaanderen terug naar a

KORTRIJK -

Een fusie tussen de 3 grote Zuid-West-Vlaamse voetbalclubs is momenteel niet te realiseren. Struikelpunt vormt het ontbreken van een consensus over de thuisbasis en vooral de schuldenlast van KRC Harelbeke. Het bestuur van KV Kortrijk gaf alvast te kennen resoluut zijn eigen weg te gaan. Medio volgende maand is de vereffening bij de club voorbij.

BR>In april 1999 ondertekenden drie bedrijven uit Zuid-West-Vlaanderen een intentieverklaring om een strategie te ontwikkelen om tot ÈÈn topclub te komen in de regio. Het waren Koramic (nauw verbonden met KV Kortrijk), Mauer (sponsor van KRC Harelbeke) en Beaulieu, de belangrijkste industriÎle groep in Waregem. Een extern bureau maakte een studie op. Medio november was de streefdatum om tot een fusie te komen. "Op vraag van Harelbeke werd dat zelfs einde 1999", aldus Ignace Gheysens, secretaris-generaal van Koramic. "Duidelijk is dat de fusie op heden niet haalbaar is." Thuisbasis en de schuldenberg van Harelbeke liggen aan de basis. "Pas na aandringen van het studiebureau bij het bestuur van Harelbeke werd duidelijk hoe hoog de schuldenberg er is. Vandaag is er nog altijd geen concreet saneringsplan bij Harelbeke. Daarom heeft het ook weinig zin om nog verder te spreken. De bestaande schuldenlast van de clubs mocht geen hypotheek zijn op de toekomst van de nieuwe club, was van meetaf aan de stelling", aldus Gheysens. Bij Kortrijk leeft de stellige indruk dat Harelbeke vooral op een fusie gebrand was om uit de benarde financiÎle situatie te geraken. Toch blaast KVK de bruggen niet op. De club blijft overtuigd van de noodzaak om de krachten te bundelen, maar ziet dat in een nog breder perspectief. Voorzitter Jacques Laverge wil er de tweedeklassers Roeselare en Ingelmunster bij betrekken.

In het licht van een mogelijke fusie deed Kortrijk in het tussenseizoen geen bijzondere inspanningen op de transfermarkt. Nu de fusie er voorlopig niet komt, heeft de club zich versterkt met onder meer Ibrahim Bohari (ex-Moeskroen). Een periodetitel is het doel voor de terugronde. Intussen lijkt het ook dat voorzitter Laverge op eerdere beweringen zal terugkomen en toch verder doet als voorzitter.