“Ik wil dat kindsoldaten weer voetballers worden”

“Ik heb rond het Upemba-meer 300km weg laten aanleggen, maar dat werk moet opnieuw gedaan worden omdat de wegen niet onderhouden zijn," vertelt Genkenaar Michel Aerden.

ksleurs

BR>

“Hiervoor had ik een systeem uitgedokterd waarbij jongeren truitjes en voetbalgerief kunnen krijgen in ruil voor werk aan de wegen. Een bal was 11 meter weg, een truitje zes meter. In de streek van Butumba en Kapamay had ik alles samen 70 ploegen waarmee we een competitie organiseerden."

"Dat was voor de oorlog, in 1997. Maar dat is allemaal weggevallen: de meeste jongeren zijn door Kabila in het leger gelokt met de belofte dat ze 100 dollar per maand zouden krijgen. Kinderen van 12, 13 jaar tot 18 jaar.Die mannen hebben nooit iets gezien natuurlijk."

"Veel jongeren zijn weggebleven of gedood in de gevechten, een hele generatie is weggeroofd, Kabila heeft er kindsoldaten van gemaakt. Nu moet ik die kindsoldaten weer aan het voetballen krijgen. Daarvoor zoeken we uitrustingen, geen truitjes apart, wel gerief voor een hele club. Schoenen, ballen, arbiterkostuums, dat mag ook."

"In Butumba hebben ze alle velden al schoongemaakt. Of de lijnen gekalkt zijn? Neen, zo doen we dat niet,we graven een gleufje uit en vullen dit met wit zand.”

Clubs die truitjes, schoenen of ballen willen doneren, kunnen contact opnemen met Michel Aerden, de broer van Louis: michel.aerden@pandora.be of schrijven: Kneipstraat 186, 3600 Genk