RC Genk-voorzitter Troonbeeckx pleit voor meer realisme bij de spelers

Kleine jongens worden groot. Welke de gevolgen zijn, beginnen ze in Genk aan den lijve te ondervinden. Van alle kanten wordt aan de mouwen van de spelers getrokken. De salarissen die hen worden voorgespiegeld, zijn om van te duizelen. Aan de andere kant van de heuvel lijkt het gras zoveel groener. In die omstandigheden het hoofd koel houden, is geen sinecure. Hebzucht loert om de hoek. En precies dan beginnen de beperkingen van een Belgische topclub zichtbaar te worden. Als de interesse van Europa gewekt is en de spelers hun kwaliteiten in klinkende munt willen omzetten, wordt het aartsmoeilijk om een leegloop te verhinderen. Tenzij je als club zelf met astronomische bedragen begint te goochelen en zo misschien je eigen graf delft. John Cordier maakte het destijds mee bij het grote KV Mechelen. Zelfs Anderlecht heeft het tegenwoordig niet onder de markt om zijn status van topclub te handhaven. Er is dus geen enkele reden te vinden waarom Racing wel van die regel zou afwijken. Of toch, voorzitter Troonbeeckx?

Roger COX

BR>

«Nee», bevestigt ook de Genkse president. «We moeten realistisch zijn. Concurreren met het buitenland kunnen we nú niet. En zullen we nooit kunnen.»

Alleen dringt dat niet door tot de hersenpan van de heren profs.

Eerder deze week al liet Besnik Hasi verstaan dat hij op zijn leeftijd moet beginnen denken aan het financieel veiligstellen van de toekomst.

Clubs in België moeten hun betere elementen hogere lonen gaan betalen. Liever dat dan steeds opnieuw spelers in het buitenland te gaan halen

, was zijn stelling.

«Ben ik, eerlijk gezegd, van verschoten», windt Troonbeeckx er geen doekjes om. «Al neem ik dergelijke uitspraken wel met een korrel zout. Ik herinner me dat Hasi ooit iets vergelijkbaars vertelde in een andere krant. Toen ik hem daarmee confronteerde, was hij plots veel milder gestemd. Ik bedoel maar. Let wel, ik heb begrip voor de verzuchtingen van de spelers. Zij willen in hun carrière het onderste uit de kan halen. Maar ze moeten ook niet overdrijven. Iedereen doet tegenwoordig precies alsof wij vijftien supervedetten hebben rondlopen. Dat kan er bij mij niet in. 't Is toch niet omdat wij de titel hebben gepakt dat bepaalde jongens zijn uitgegroeid tot wereldspelers. Trouwens, ik wil er toch even op wijzen dat Genk de laatste jaren op het vlak van salarissen een serieuze inspanning heeft gedaan. Ik weet niet welke bedragen er in andere Belgische clubs

rondgaan

. Maar ik maak me sterk dat wij uitstekende betalers zijn.»

Twijfelt niemand aan. Maar als Strupar naar Derby County verkast en over de plas 50 miljoen of daaromtrent per jaar kan verdienen, moet je niet verbaasd opkijken als zijn collega's, die Genk mee groot hebben gemaakt, ook van een lucratieve transfer dromen.

«Zal wel zijn», zegt Troonbeeckx. «Door het arrest-Bosman zullen we met dergelijke toestanden ten eeuwigen dage geconfronteerd blijven. Maar ik wil toch even dit onderstrepen. Bij mijn weten is er op dit ogenblik voor geen enkele van onze spelers ernstige buitenlandse belangstelling.»

Officieel niet. Maar Vangronsveld wordt allicht niet zomaar aan Frankfurt gekoppeld. En Hendrikx niet zomaar aan PSV of Bayern München. En Horvath niet zomaar aan

een club

uit de Bundesliga.

«Weet ik allemaal niks van. In wezen hebben de spelers zelfs niet het recht om buiten ons medeweten te onderhandelen met andere clubs. Maar goed, wij zijn op dit ogenblik volop bezig met ons te wapenen voor de onmiddellijke toekomst. Welke spelers we per se willen houden, welke eventueel weg mogen, met wie we binnenkort rond de tafel gaan zitten om hun contract aan te passen, welke spelers we erbij willen, welk budget wij kunnen en willen vrijmaken voor eventuele transfers? Antwoorden op veel van die vragen hebben we al. Alleen houd ik voorlopig de kiezen op mekaar. Of Horvath en Vangronsveld transferabel zijn naar volgend seizoen toe? Geen commentaar. Wat ik wel kwijt kan, is dat dit seizoen niemand meer weg mag. Door blessures allerhande is onze kern niet zo ruim meer. Het zou al te gek zijn nu nog iemand van de hand te doen en daardoor Europees voetbal te missen.»

De supporters hoeven zich dus geen zorgen te maken voor een uitverkoop?

«Euh, de supporters zijn met recht en reden ongerust. Maar wij als bestuur gaan er hoe dan ook alles aan doen om deze groep samen te houden en nog te versterken.»

Met bijvoorbeeld Luc Nilis?

«Die zaak wil ik toch even in de juiste context plaatsen. De interesse is van Nilis' kant gekomen. Hij en zijn entourage hebben zelf een ballonnetje opgelaten. Allicht om de druk bij PSV op te voeren. Maar wij zijn natuurlijk wel geïnteresseerd in een speler als Nilis. Alleen zal hij dan heel veel water in zijn wijn moeten doen.»

En dat ligt in voetbalmiddens niet direct voor de hand.

«Och, je weet nooit. Soms neemt het sentiment toch de bovenhand op het geldgewin. Luc voelt er blijkbaar iets voor om zijn loopbaan af te sluiten bij de ploeg waar hij destijds begonnen is. Hopelijk geeft dat de doorslag.»

Intussen blijft Genk ook andere horizonten verkennen. Troonbeeckx reisde gisteren in hoogsteigen persoon naar het buitenland af. Bestemming: onbekend. Maar het zou niet gaan om Gran Canaria, waar PSV zich momenteel voorbereidt op de tweede schijf van de competitie.