Bert Dhont wijt geslaagde wederopstanding van Beveren aan trainer Ferrera

BEVEREN-

Ondanks een alweer rampzalige seizoenstart ziet het er even voorbij halfweg de competitie niet naar uit dat Beveren opnieuw tot de laatste snik zal moeten knokken om de degradatie te ontlopen. Een trainerswissel na twaalf speeldagen (Beveren zuchtte toen op de laatste plaats, nvdr) zorgde voor een sensationele ommekeer.

Gzil out, Ferrera in

en het kleine wonder van de Freethiel kon beginnen.

Danny de Trazegnies

BR>Zeven speeldagen en elf punten verder staan de Waaslanders met zeventien streepjes achter hun naam op de dertiende plaats. Geel en Lommel, die teams die de degradatieplaatsen bezetten, tellen al een achterstand van vijf en zes punten.

"Uiteraard is het de nieuwe trainer die de basis heeft gelegd van deze metamorfose", stelt aanvoerder Bert Dhont. "Hij heeft ons onmiddellijk op het hart gedrukt dat in de spelersgroep voldoende talent en kwaliteit schuilt om de strijd tegen de degradatie tot een goed einde te brengen. Hij hield het niet alleen bij woorden, maar liet ons onmiddellijk ook met meer lef en durf voetballen. Dat had een gunstig effect op het vertrouwen en de mentaliteit. Mede door de goede resultaten is dat vertrouwen nu ook zeer groot. Met het gevolg dat het persoonlijk rendement van een aantal spelers ook gevoelig is gestegen."

"Zo is het opnieuw plezant voetballen en trainen. Wat een wereld van verschil met een paar maanden terug", gaat de aanvoerder verder. "Iedereen is nu bereid een voortrekkersrol te spelen en in elke wedstrijd groeit er een aantal jongens boven zichzelf uit."

Dat de mentale weerbaarheid en het vertrouwen binnen de ploeg groot zijn, kwam volgens de 'skipper' van de Freethiel-formatie woensdagavond op het veld van Eendracht Aalst duidelijk aan het licht.

"Nadat we al vroeg in de wedstrijd op achterstand geraakten, vochten we knap terug. Ook die gemiste strafschop sloeg ons niet uit ons lood. Remco Torken zette die misser recht door nog twee keer te scoren."

Bert Dhont, op de Freethiel aan zijn vierde seizoen bezig, is straks einde contract. Het lijkt erop dat Beveren, na twee slopende seizoenen vol degradatiekommer, op weg is naar een zorgeloze tweede ronde.

"Op Aalst deden wij alvast een schitterende zaak door de volle buit te pakken terwijl Sint-Truiden, Geel en Lommel puntenverlies leden. Toch moeten wij met beide voeten op de grond blijven en proberen zaterdag iets te oogsten tegen lijstaanvoerder Anderlecht. Door onze overwinning op Aalst maakten wij alvast propaganda voor die topaffiche."