Mapei-Quick Step werft Fons De Wolf aan voor pr-functie

ANTWERPEN -

"De beste ploeg van de wereld vraagt je waarschijnlijk maar één keer. Het werd dus

ja

toen Patrick Lefevere mij vroeg binnen zijn team de pr-functie in te vullen." Fons De Wolf klinkt opgewonden als de dreumes die in de rij staat om na een vingerknip van de juf voor het eerst het klasje binnen te stormen. Negen jaar na zijn afscheid als renner keert hij terug in het peloton.

Luc Lamon

BR>

Met de overstap van Claude Criquielion naar Lotto-Adecco werd bij Mapei-Quick Step de bestuurderszetel vacant in de wagen van de man die gasten van de sponsors kennis laat maken met het peloton. Fons De Wolf, negen jaar verkoper van autolakken en onderdelen voor Duitse luxewagens, neemt straks de rol van

Cricri

over. Hij zette een krabbel onder een overeenkomst van twee jaar.

"Het wordt een sprong in het duister, maar ik zie het wel zitten", klinkt de naar Dworp uitgeweken Breendonkenaar enthousiast. "Wie wil niet bij het beste team van de wereld aan de slag? Toch moest ik even met mijn vrouw overleggen, want ons leven zal er straks zonder twijfel anders uit zien. Het kriebelde al een tijdje. Vooral tijdens het voorjaar en de Tour kregen mijn nagels het hard te verduren.

Ik vermoed dat mijn sport niet meer is zoals ik het achterliet. De balans tussen amateurisme en professionaliteit helde een decennium geleden nog naar de kant van de goede bedoelingen over. Mastodontploegen als Mapei-Quick Step, met een omkadering zo groot als het aantal coureurs, waren toen nog niet aan de orde. Het wordt dus even wennen."

Eén van de klasrijkste renners van ons vaderlands profgild staat met knikkende knieën maar met een korf vol verwachtingen aan de start van het nieuwe seizoen.

"De sfeer is mij nooit ontzegd gebleven. De voorbije jaren werd ik door de VRT een paar keer aangezocht om als gastcommentator enkele grote wedstrijden te verslaan. Maar het wordt toch anders onderweg", geeft De Wolf blijk van lichtjes gespannen zenuwen. "Ik word niet met de eerste de beste lui op pad gestuurd. Ach, het lukt wel. Ik ben het gewoon met mensen om te gaan en trek me in een paar talen behoorlijk uit de slag."

Zijn vuurdoop ondergaat De Wolf tijdens de ploegvoorstelling in Milaan. Daarna wenkt het voorjaar.

"Ik word meteen in het water gegooid. En nog wel in de wedstrijden die mij het nauwst aan het hart liggen. De klassiekers, de Vierdaagse van Duinkerke, Parijs - Nice. De aanpassing zal snel achter de rug zijn", bedenkt de gewezen winnaar van Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije. "

(Trots.)

De Tour krijg ik er ook meteen bij. Of ik net als Criquielion de jeugdrangen prospecteer, is nog geen uitgemaakte zaak. Dat moet ik nog even doornemen met Patrick Lefevere."

Patrick Lefevere: "Fons krijgt belangrijke functie"

ANTWERPEN -

De man die bij een ploeg als Mapei-Quick Step de public relations krijgt toegeschoven, wordt niet aangeworven om op gezette tijden de zaal van zoutkoekjes te voorzien.

"De pr-functie is bij ons een erg belangrijke functie", bevestigt teammanager Patrick Lefevere.

"Vooral belangrijk voor de sponsors, die hun klanten graag van een mooie wedstrijd laten proeven. Van de man die de auto stuurt, wordt verwacht dat hij een paar talen beheerst en weet hoe hij onderhoudend met mensen kan omgaan. Claudy deed dat zeven jaar lang prima, maar ik zie in Fons een opvolger die het net zo goed doet. Hij rotste tenslotte als vertegenwoordiger negen jaar van hot naar her. Maar het blijft toch altijd een beetje afwachten. In het voordeel van De Wolf pleit ook dat hij in Italië een naam was. Zijn overwinningen in Milaan - Sanremo, Lombardije, Trofee Barrachi en een paar plaatselijke koersen uit de subtop zijn ze daar ongetwijfeld nog niet vergeten.

Hoe we bij De Wolf terecht kwamen? Tijdens een ontmoeting met Marc Sergeant liet Fons vallen dat hij droomde van een terugkeer in het peloton. Liefst als ploegleider. Dat zat er bij ons weliswaar niet in."